Les conseqüències del desacord per renovar el conveni entre Ryanair i el Govern de CiU i que ha desencadenat la cancel·lació de 18 rutes i reduir algunes freqüències des de l'aeroport de Girona dista del que passava mesos enrere, quan el grup de Convergència i Unió (CiU) es trobava a l'oposició al Parlament de Catalunya, mentre governava el tripartit de José Montilla.

En plena campanya electoral, el 21 de novembre en una entrevista a Diari de Girona, el llavors cap de llista per CiU a Girona i alcalde de Figueres Santi Vila assegurava que si governaven la Generalitat després de les eleccions a curt termini s'havia d'"estar en condicions de mantenir el suport econòmic del Govern i del territori" a l'aerolínia irlandesa.

En la mateixa entrevista, el candidat de CiU per Girona també destacava que per tal que aquesta companyia aèria no marxés de les instal·lacions de Vilobí d'Onyar el que s'havia de fer era apostar era per «reduir-li les taxes i en aquests sentit la postura d'Aena i del ministeri -i per tant la manca de capacitat d'influència del Govern català- és totalment decebedora». I és que en aquells moments, la companyia de baix cost Ryanair va posar a la Generalitat la xifra de 12 milions d'euros com a condició per mantenir la seva flota a les instal·lacions de l'aeroport Girona - Costa Brava, ja que el costos al parer de la companyia irlandesa, eren massa alts després d'haver començat a operar a l'aeroport del Prat a Barcelona.

En aquest ambient de tensió entre Govern del tripartit i la companyia irlandesa Ryanair, l'aleshores el conseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal va dir que no pagarien «el peatge» que els demanava Ryanair.

En canvi des del Parlament, el portaveu d'infraestructures de CiU Josep Rull ressaltava que el que feia Nadal era «gesticular». I per això va criticar durament l'actitud del tripartit dient que el que estava fent el Govern català era ser un «simple observador» i en canvi que davant de l'aterratge de Ryanair al Prat havia descuidat els altres aeroports on opera aquesta companyia (Girona i Reus).