La Generalitat planteja acabar allò que va començar al 2011. Dels pressupostos pel 2012, la principal lectura és que no hi ha cap sorpresa negativa, però tampoc cap inversió que suposi una innovació significativa per les comarques gironines. En tot el conjunt de xifres, però en destaca una: les comarques gironines rebran una inversió d'un 28% més que durant el 2011. En l'altre costat de la balança: desapareixen les inversions per construir el nou Hospital Trueta, i només s'hi contemplen millores per equipar l'Institut Català d'Oncologia i per l'Institut pel Diagnòstic de la Imatge.

El pressupost d'inversions per la demarcació serà de 191.360.442,49 euros, la qual cosa significa un un increment, encara que queda molt lluny dels més de 369 milions d'euros de 2009. Entre les principals inversions encara es mantenen com a més destcades el desdoblament de la C-31 entre Palamós i Castell-Platja d'Aro (9,8milions), l'hospital transfronterer de la Cerdanya (uns 8 milions) i el nou hospital d'Olot (17 milions).

A la xifra de més de 190 milions d'euros de les actuacions finançades directament per la Generalitat cal afegir més d'11 milions que són finançades amb fórmules específiques. Així s'inclou per dret de superfície, l'execució de les obres de nova construcció d'una escola a Caldes de Malavella i a Calonge, així com una part del condicionament de la C-31 entre Verges i Torroella de Fluvià.

A més, encara que afecta tres de les províncies catalanes, la Generalitat també destinarà 294 milions d'euros al desdoblament de l'Eix Transversal des de Cervera fins a Caldes de Malavella.

Com ja va passar l'any passat, per comarques, la que més diners rebrà serà el Baix Empordà, amb 64 milions d'euros, doblant gairebé el pressupost per a 2011, mentre que la que menys serà el Pla de l'Es?tany, amb menys d'un milió d'euros. I per àrees, bona part de les inversions més destacades seran en escoles i equipaments sanitaris. Aquest any, però, es recuperarn les inversions de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat.

En l'anàlisi comarca per comarca, es veu encara més clarament que la Generalitat dóna continuïtat als projectes engegats. En molts casos, respecte al 2011, canviarà només la quantitat econòmica, ja que els treballs són els mateixos en finaçament plurianual.

Per comarques, l'Alt Empordà triplicarà el seu pressupost respecte a l'any anterior en passar de poc més de 15 milions d'euros fins als 50 milions. Les actuacions més destacades seran la terminal intermodal de Vilamalla (3 milions), la nova construcció de l'escola Montserrat de Roses (468.000 euros) i l'acabament de l'escola Joaquim Vallmajó de Navata (634.000 euros). A més, també destaquen diverses partides destinades a l'equipament i mobiliari de la presó de Figueres; uns 263.000 euros per al parc de bombers així com diverses inversions d'uns 700.000 euros al port de Llançà,i la remodelació de la llotja del'Escala amb 400.000 euros.

El Baix Empordà dobla la seva inversió amb 64 milions d'euros i repetirà com la comarca que més diners rebrà del Govern català. A banda dels diners destinats a continuar amb el desdoblament de la C-31, les principals inversions seran per a escoles. Concretament, l'IES Riudaura de Castell-Platja d'Aro s'emportarà més de 4 milions, el CEIP Pi Verd de Palafrugell, un milió d'euros i l'escola Vilarromà de Palamós 2,9 millions d'euros, entre altres. Fora de l'àmbit educatiu, també destaquen l'endegament del tram final del riu Ridaura a Castell-Platja d'Aro, que rebrà més de 300.000 euros pel seu tram final i la contínua inversió en la substitució de la canonada entre el Pasteral i l'ETAP de Montfullà, que rebrà 2 milions d'euros més.

A la Garrotxa, l'obra més remarcable torna a ser el nou hospital d'Olot, que s'endurà 17 milions dels més de 30 que s'emporta la comarca. Les altres inversions destacades de la zona seran els 1,6 milions per a l'escola Sant Roc, mentre l'escola El Morrot d'Olot es completarà amb poc més de 183 euros i també s'inclouen més de dos milions per al CEIP Rocalba de Sant Feliu de Pallerols. El Pla Parcial del sector industrial de Can Coma, a Sant Jaume de Llierca rebrà gairebé 2,9 milions d'euros per desenvolupar-lo.

Els grans damnificats

El Gironès, per la seva banda, rebrà poc més de 10 milions d'euros, amb una rebaixa significativa respecte als 18 milions pressupostoas per enguany. Desapareix del pressupost qualsevol referència les obres de l'edifici de l'hospital Josep Trueta. Tanmateix hi haurà altres inversions a l'hospital gironí, per tal de comprar maquinària, material informàtic i equipaments per a l'Institut Català d'Oncologia. També es destinaran uns tres milions d'euros al nou CEIP Pericot de Girona, així com gairebé mig milió d'euros de pressupost per al Parc Hospitalari Martí i Julià. També la comissaria de Salt o el reforç estructural de la Casa Solterra, seu de la delegació de cultura, tindran la seva aportació per part de la Generalitat.

El Pla de l'Estany encara serà al 2012 la comarca que menys inversions s'emportarà i no arribarà ni al milió d'euros en el seu conjunt. Les més destacades seran la urbanització del carrer Nou de Banyoles, amb 150.000 euros, i una altra inversió per al consultori local de Porqueres, que en rebrà 273.000 euros d'inversió.

El Govern català també ha passat el Ripollès per l'adreçador i rebaixa les seves inversions dels 11,2 milions d'euros de 2011 fins als poc més de 2 milions d'euros per l'any vinent. Les principals partides seran la construcció del consultori local de Sant Joan de Les Abadesses amb més d'un milió d'euros així com 725.000 euros per les obres de l'IES Abat Oliva de Ripoll que enguany ja va comptar amb més d'1,2 milions d'euros. Per a l'ampliació de l'EDAR de Ribes de Freser es destinen 67.000 euros. A més, encara que no sigui imputable a les comarques gironines, es destinen diverses millores a la C-17, que enllaça Barcelona amb Ripoll, però sense que afectin al tram gironí directament.

Dels 26,6 milions que ha rebut la Selva durant el 2011, la Generalitat rebaixa la previsió per a 2012 fins als 15,6 milions d'euros. Torna a ser el nou dic d'abric de Blanes el que suma les inversions més sucoses, així com 1,9 milions d'euros per la urbanització del port. La resta d'actuacions estaran més repartides, i moltes relacionades amb equipaments escolars: 3,2 milions per a l'institut escola de Lloret de Mar; més de 600.000 euros per al CEIP Verdaguer de Sils, així com més de 2,4 milions d'euros per CEIP Salvador Espriu de Vidreres.

A la Cerdanya, l'obra sagrada és l'Hospital Transfronterer, que s'emportarà en diferents conceptes gairebé de manera integral els 15 milions d'euros de la comarca.