Ja tenim aquí la tan temuda pujada de l'IVA. Cap sorpresa, suposo...

Cap, això estava cantat, home. El que passa és que primer hi va haver una falsa alarma, quan es deia que l'IVA turístic l'apujarien fins al 21%, i això era impossible tenint en compte el que paguen als països que són la nostra competència. Finalment l'apujaran un parell de punts per sobre del 8% que paguem, fins al 10%.

Es notaran aquests dos punts d'augment en el turisme?

El problema és que a Catalunya ja portem a l'esquena el tema de la taxa turística, que es començarà a aplicar a final d'any. És clar, ara se li suma l'IVA. Tot junt indubtablement afectarà, perquè la gent ve aquí pel que som, però indubtablement també ve pels preus. Si anem acumulant augments, al final tot plegat petarà.

En definitiva: veu bé l'augment o no?

Reconec que el moment econòmic és complicat, i nosaltres també hem de contribuir a superar-lo malgrat no estar-hi d'acord. Tots hem de col·laborar.

El sector turístic vol demanar que s'apliqui el nou IVA turístic després de l'estiu. Ho veu possible?

No crec que sigui possible. La situació és la que és, la prima de risc no para de créixer i Brusel·les exigeix accions. Jo no estic al govern, però imagino que deu estar molt contra les cordes, que sigui capaç de contradir el seu propi progarama electoral, fent el contrari del que havia dit. Que hagi arribat a això deu ser que no pot fer altra cosa. No em costaria gens sortir ara a criticar-los durament, però sincerament penso el que li acabo de dir.

Com afectarà els empresaris del sector?

Ja sabem que en molts casos aquests augments -com la taxa turística- recaurà en l'hoteler i el restaurador. Perquè no hi haurà altra solució si no volem perdre clients, especialment en el cas dels petits hotels. Els operadors turístics pressionen molt i tenim una competència ferotge que no tenen aquest impost tan elevat. A França mateix el sector turístic paga un 7% d'IVA, aquí al costat.

Fins el punt que alguns hagin de tancar?

Nooo, no ho crec. Malgrat això que li deia abans, no ho crec. Estem parlant només d'un 2% més. A més a més espero que sigui una mesura circumstancial i que més endavant es pugui tornar a reduir. Miri, prefereixo que ens apugin l'IVA que s'ensorri Espanya i Catalunya.

Creu que aquestes mesures ens treuran de la crisi?

La meva esperança és que aquestes mesures les apliquen perquè ho han calculat bé, així que haig d'esperar que això tiri endavant. Tinc la impresió que tot aquest desastre estava amagat i ha sortit ara quan s'han començat a obrir calaixos. Són moltíssims els diners que devem.

Se'n ressentirà la temporada que acaba de començar?

Ja veurem, perquè la gent que es mou només pel preu ja no ve, hi ha destins més barats. No crec que aquest 2% de més sigui definitiu perquè la temporada sigui bona o dolenta. Som una destinació forta, molt preparada. Ara, tampoc la podem recarregar gaire, perquè a la llarga sí que l'acabarem perjudicant.

Per això estaven tan contents els dipuatts populars quan van aprovar les mesures?

No crec que estiguessin contents. En aquest cas no hi era a prop, però sí quan se'ns va anunciar l'aplicació de la taxa turística per part del Govern català. I més que contents, ens demanaven comprensió i ajut davant la difícil situació econòmica.