La novena edició de la Copa del Món de Rugbi se celebrarà a Nova Zelanda, a les ciutats de Whangarei i Auckland. Inicialment estava previst que el torneig se celebrés durant els mesos de setembre i octubre d'aquest any, però la COVID-19 continua sent un problema important i ho ha impedit. És per això que el passat març es va decidir posposar-la a l'any vinent. Recentment Nova Zelanda ha tornat a confinar tot el país a causa d'un repunt de casos, la qual cosa evidencia encara més la problemàtica que una celebració d'aquest caire suposaria.

Copa del Món de rugbi

La Copa del Món que acollirà Nova Zelanda és la de rugbi femení. El 21 d'agost de 2019, l'organització World Rugbi va declarar que se suprimirien totes les distincions de gènere en la denominació dels tornejos de la Copa del Món. Per això, tant la Copa del Món masculina com la femenina es coneixen ara com la Copa del Món de rugbi. La competició, que tindrà lloc entre octubre i novembre del 2022, serà el primer Mundial femení que se celebrarà a l'hemisferi sud. La vigent campiona és l'amfitriona, que va guanyar el torneig del 2017 celebrat a Irlanda. La selecció neozelandesa és, a més, la que compta amb un palmarès més gran en haver guanyat 5 dels 8 mundials celebrats fins avui. Val a dir que la competició del Mundial femení és relativament jove: la primera edició va tenir lloc a Gal·les el 1991, i qui es va endur el títol llavors va ser els Estats Units. La selecció espanyola, per la seva part, s'haurà de classificar primer al torneig Rugy World Cup Europa Qualifier que se celebrarà els propers 13, 19 i 25 de setembre a Parma, Itàlia. Les seves rivals són Escòcia, Irlanda i Itàlia, seleccions que ha guanyat amb anterioritat. Hi ha moltes esperances dipositades en Las Leonas XV, que parteixen com a favorites després d'haver perdut només un partit des del Mundial d'Irlanda.

La Copa del Món de rugbi es disputarà a Nova Zelanda DdG

Aquest tipus de competicions són sinònim d'una gran concentració d'aficionats d'arreu del món. En cas que Nova Zelanda relaxi definitivament les seves restriccions de viatge el 2022, hi ha algunes coses que s'han de tenir en compte per a viatjar a Nova Zelanda i evitar problemes d'última hora.

Vols a Nova Zelanda

Actualment encara hi ha una prohibició d'entrada a Nova Zelanda per a viatges turístics o de negoci. Només hi ha algunes excepcions si es té un permís especial (conegut com a “Border Exception”), que es concedeix a professionals essencials, familiars directes de residents a Nova Zelanda (inclosos parelles, fills de fins a 24 anys i pares de fills de fins aquesta edat) i persones amb una raó humanitària urgent, com la mort imminent d'un familiar. Un cop s'aixequi aquesta prohibició i es pugui volar a Nova Zelanda amb normalitat, qui vulgui viure el torneig en primera persona i aprofitar per visitar el país ha de tenir en compte un aspecte important en l'organització del viatge: la durada del vol. Independentment del trajecte que se segueixi, un vol a Nova Zelanda acostuma a durar més de 20 hores. La majoria dels vols des d'Espanya surten de Madrid o Barcelona i arriben a Auckland, i no són pas directes. En general, s'ha de fer una o dues escales a Alemanya, Singapur o Hong Kong, i els vols són força cars (un vol d'anada i tornada amb dues escales no sol baixar dels 900 euros per persona, mentre que els vols d'una sola escala s'enfilen fins als 1500 euros).

Visat per a Nova Zelanda

A més dels bitllets d'avió, també cal sol·licitar un visat per a Nova Zelanda, més concretament una NZeTA (“New Zealand Electronic Travel Authority”). Aquesta autorització de viatge obligatòria està disponible en línia, per la qual cosa és més econòmica i fàcil de sol·licitar que un visat. Amb una NZeTA es pot romandre a Nova Zelanda un màxim de tres mesos per visita. La Copa del Món de Rugbi dura sis setmanes, així que hi ha temps més que suficient per a gaudir de tots els partits i visitar altres ciutats del país. A més a més, la NZeTA per a Nova Zelanda té una validesa de dos anys, per la qual cosa es pot sol·licitar amb bastant antelació al viatge sense patir per cancel·lacions o imprevistos.

Temps lliure a Nova Zelanda

Encara que l'objectiu principal del viatge a Nova Zelanda sigui la Copa del Món de rugbi, és evident que molts voldran aprofitar l'estada per visitar el país. Nova Zelanda és precisament coneguda per la seva bellesa i varietat de paisatges naturals. Auckland és una metròpolis vibrant, on una visita a la Sky Tower és pràcticament obligatòria. Els fans del cinema de ben segur que gaudiran als llocs on es van rodar pel·lícules com El Senyor dels Anells o Les Cròniques de Narnia, com la Cala de la Catedral. A la Hot Water Beach (“platja d'aigua calenta”), pots crear el teu propi balneari cavant un forat prop de les aigües termals, i Rotorua, per la seva banda, és coneguda com la “ciutat del sofre” gràcies als seus guèisers i fonts termals de gran bellesa. Algú més s'apunta a una experiència autèntica de rugbi i turisme per Nova Zelanda l'any vinent?