Neymar, de tornada a la seva dimensió superlativa, va guiar ahir el camí de la selecció brasilera a la final per a l'or olímpic dels Jocs de Rio de Janeiro amb un gol als 14 segons, rècord en la història de la competició, i una influència absoluta en la golejada per 6-0 a Hondures a l'estadi Maracanà, amb 70.000 seguidors a la grada. El gol, que supera el de la canadenca Janine Beckie marcat el 3 d'agost passat a Austràlia als 19 segons, es va produir quan el jugador del Barcelona va robar la pilota al defensa Johnny Palacios a la vora de l'àrea de la selecció Bicolor.

La jugada va acabar amb una atropellada sortida del porter Luis López, que va xocar amb el jugador blaugrana i en la seva caiguda va caure pesadament sobre el seu pit i després a l'estómac mentre la pilota creuava lentament la línia de gol. Neymar es va haver de retirar uns instants, però de seguida va poder tornar a la gespa. Després del sorprenent i inesperat gol abans del primer minut, el partit ja no necessitava els altres 89 reglamentaris, llevat per delectar amb l'aclaparadora superioritat brasilera els més de 70.000 seguidors que van omplir les graderies del temple del futbol brasiler. I si Neymar va matinar per marcar el primer, ell mateix va decidir abaixar la cortina del partit per segellar el seu doblet, de penal, als 91 minuts.

Sota un sol de justícia de 29 graus i amb una humitat del 69 per cent, la trobada va transcórrer com un monòleg futbolístic dels jugadors de Rogério Mícale i una nova tarda de tranquil·litat per al porter Weverton, que en cinc partits fins ara jugats no ha encaixat encara cap gol. Neymar va aconseguir el seu tercer gol en el torneig en una jornada en què Gabriel Jesús, flamant reforç del Manchester City, també va marcar dos gols, als 26 i 35 minuts, el defensa Marquinhos en va aportar un als 51, i Luan va fer el seu al 79.

El primer de Gabriel Jesús va ser gestat pel mitjapunta Luan, creixent figura del Gremio que sorprèn en els Jocs Olímpics, i el segon del talentós davanter va sortir d'un superb llançament profund a la banda esquerra despatxat pel capità Neymar. Gabriel Jesús va arribar així al seu tercer gol a la competició, els mateixos que Neymar i que Luan.

Si el primer temps va acabar amb una diferència de tres gols, en el segon festival brasiler el van completar el defensa Marquinhos, als 51, i el creatiu Luan, als 79, des de la banda dreta. I una falta a l'àrea comesa a Luan, l'altra figura de la trobada, la va transformar l'astre del Barcelona. Amb sis gols, la Canarinha va superar de llarg els quatre que li va endossar a l'última jornada de la fase de grups a Dinamarca el dia que es va reconciliar amb els seguidors brasilers.

Brasil va aixecar el peu de l'accelerador per evitar el desgast físic. Sense acabar el partit el tècnic Mícale ja pensava en la final de dissabte. Tot i la pallissa rebuda, la selecció d'Hondures, que va fer història amb la seva arribada a les semifinals, tindrà la possibilitat de jugar dissabte pel bronze.