Excepte en la ment poc evolucionada del president dels EUA Donald Trump i també en la del seu col·lega del Brasil Jair Messias Bolsonaro, la resta de la humanitat ja té clar que això del canvi climàtic és una dramàtica realitat a la qual convé prestar-li l'atenció que es mereix. Després de la conferència internacional celebrada a la seu de les Nacions Unides a Nova York, van tenir lloc actes i manifestacions arreu del món i Girona no en va ser cap excepció, on els estudiants van ser capdavanters i es van pronunciar reclamant no només una major sensibilització sinó també mesures d'abast polític que facin possible un inici de reversió d'una catàstrofe anunciada que molts veuen inevitable.

Ara arriben les Fires de Girona i segurament tindrem ocasió de comprovar un any més que l'escalfament global és un fet evident. Quants anys fa que no estrenem abric per Fires? Temps ha, no només era un costum instaurat a la ciutat sinó gairebé una necessitat començar la temporada hivernal posant-nos indumentària ad hoc pel fred, ja sigui estrenant peça recent comprada els més pudents o adaptant i/o recosint la de l'any anterior els menys afavorits. Però el cert és que l'hivern començava a treure el nas amb gran pesar dels que enyoràvem les calors passades però amb gran alegria dels venedors de casta­nyes perquè durant deu dies d'octubre feien el seu agost.

No sé si l'alcaldessa, Marta Madrenas, deixarà altra vegada els nens sense focs aquest any com a «protesta» per la sentència del Suprem i/o s'hi afegiran altres actes de Fires, pregó inaugural inclòs, però tot són coses que podrien ser. Amb tot, si és magnànima i deixa instal·lar les parades, es podrien fer gestos per ajudar no només a conscienciar del problema mediambiental sinó per dignificar un xic l'entorn de la Devesa. Des de l'estricta competència municipal és possible introduir normatives que a poc a poc vagin disminuint i/o eliminant les bosses de plàstic, però també reduint deixalles, burilles a terra i els mil i un despropòsits que són moneda corrent tant a La Copa com al recinte firal en el seu conjunt. No és fàcil canviar els hàbits i els costums de molts anys, però tanmateix els mateixos joves consumidors de nit i festa ens empenyen a actuar, a fer alguna cosa més que ser espectadors passius d'un drama col·lectiu. Adolescents conscienciats que formen part del col·lectiu Fridays for Future Girona han fet propostes concretes per aconseguir aquesta petjada ecològica de Fires: oferir menjar de proximitat a les barraques i parades, ja que els avituallaments km 0 eviten emissions de CO2 com a conseqüència del transport, oferir opcions vegetarianes per contrarestar l'impacte ecològic negatiu que provoca una ingesta desmesurada de carn, però també incentivar encara més el transport públic de nit amb descomptes especials, eliminar durant aquests dies els usos de plàstic d'un sol ús i posar punts de recollida selectiva a la zona de les atraccions.

Enfeinats amb procés del mai acabar, no he vist que l'Ajuntament tingui un mínim pla d'acció en qüestions de sostenibilitat més enllà de donar puntual suport a algun manifest per quedar bé. Els gots reutilitzables, el bus nocturn o el trasllat de caravanes a la zona de Fontajau són passes en la bona direcció però segurament l'emergència del canvi climàtic reclama mesures més decidides i, en aquest sentit, les Fires serien un aparador ideal per anar introduint elements de conscienciació ciutadana. I, posats a fer, penso que també seria d'agrair que es vigilés el tema de la contaminació acústica obligant algunes atraccions a afluixar els decibels. Estic segur que algunes tómboles o «ratons vacilons» deuen superar amb escreix uns límits que segurament no resistirien una inspecció que mai es produeix.