El Parc Científic i Tecnològic de la UdG acollirà els dies 28 i 29 el I Simposi d'Etica Aplicada a la Inter?venció Social, en què inter?vidran importants experts. El president de la Secció 14a de l'Au?diència de Barcelona dirigeix l'observatori que organitza el simposi.

Volent ajudar socialment travessem en ocasions una línia ètica que no s'hauria de travessar?

Més aviat diria que volent ajudar socialment, se'ns plantejen dilemes ètics.

Per exemple?

Fins on o en quines condicions pot utilitzar la força l'educador d'un centre de menors per corregir un noi.

La vida està plena de conflictes ètics.

Els conflictes no sempre són ètics, a vegades seran de convivència o de tolerància. Un altre exemple: si el metge ha de permetre que hi hagi present el marit en la revisió d'una dona musulmana.

En alguns sectors està de moda reclamar als immigrants que respectin els nostres costums.

En realitat se'ls està dient que han d'abandonar els seus costums i adoptar els nostres. En canvi, quan va arribar immigració andalusa ningú no posava en qüestió que mantinguéssin els seus costums. L'important és respectar la dignitat de les persones.

Per debat ètic, el que hi ha ara amb la reforma de la llei de l'avortament.

És evident que hi ha un conflicte amb passions diverses i el procés legislatiu ha de ser molt conscient de la realitat social i de la pluralitat. L'ètica hauria d'obligar el legislador a no legislar des d'una perspectiva particularista, en aquest tema. Les majories són també responsables dels drets de les minories.

Vol dir que això està ben entès en aquest país?

Hi ha aspectes importants que s'han de legislar amb responsabilitat, no pot ser que la llei vagi canviant quan canvia el govern. Estic pensant en el dret a la vida, l'avortament, el respecte al propi cos, els drets fonamentals de les persones, etc.

El problema de l'ètica és la seva subjectivitat? Per ètica hi ha qui s'oposa a la investigació amb cèl·lules mare, als preservatius, etc.

No, la qüestió és que la ciència ha evolucionat d'una forma molt ràpida i les persones no són capaces de reelaborar una moral col·lectiva al mateix ritme.

Com actuar, quan l'ètica entra en conflicte amb la llei?

La llei no és l'única regla de conducta social, l'ètica també compta. No dic que s'hagi d'obviar la llei, però no pot ser l'únic referent de la nostra conducta. La resposta a vegades l'hem de buscar dintre nostre, o a la gent que tenim al costat.

Vostè és, a més, un expert en dret matrimonial. Li consta si hi ha falses denúncies de maltractaments per aconseguir un "millor" divorci?

No ho puc afirmar, perquè no em dedico al Dret Penal. Ara bé, com a reflexió genèrica, no podem negar que aquestes denúncies s'utilitzen per aconseguir millors condicions en el litigi matrimonial. Per tant, es poden donar casos del que diu vostè.