L'Associació de Motos Històriques Gironines celebrarà demà la seva 7a Ruta de l'Estartit, per a motos amb més de 25 anys d'antiguitat (unes quantes freguen els 50). La caravana sortirà a les 9.30 d'aquella localitat costanera i hi retornarà després de recórrer les poblacions veïnes.

Què té una moto vella que no tingui una moto nova?

La moto nova la pots tenir simplement pagant. En canvi, la vella l'has de restaurar, té una història... Té més valor que una de nova.

Cosa de sentiments, vaja.

Hi ha molt de nostàlgia, en això. La moto que era del pare o de l'avi, la que tenia quan era una criatura... Hi ha qui veu una Montesa antiga i el cor se limdispara.

No seran vostès gent que es resisteix a acceptar el pas del temps?

El que passa és que tots estem convençuts que les motos actuals no es ?guardaran com les motos antigues, aniran totes a la ferralla. Als joves d'avui no els agrada guardar coses.

Potser abans hi havia la necessitat de guardar-les i ara no.

Cuidar la moto vella, buscar aquella peça que et falta... Això requereix un esforç que el jovent d'avui no està disposat a fer. Avui es porta el que en castellà se'n diu "usar y tirar".

No serà que les motos actuals són menys resistents que les antigues?

Al revés, home. Els materials amb què es construïen abans eren molt pitjors que els actuals, i els olis -bàsics per a la conservació del motor- també.

Les dones assegudes de costat eren més sexis?

Pobres, els quedaven els ronyons destrossats. A més, per seguretat és millor com van ara, perquè de l'altra manera si es desequilibraven podien fer caure la moto.

Ja que entrem en aquest camp: la moto s'ha de cuidar com la dona?

Sí, sí. Com a mínim abans de sortir se li ha de mirar la pressió de les rodes i el nivell de l'oli.

Parla de la moto, és clar.

És clar. Però si s'hi fixa, les dones també s'arreglen abans de sortir.

Motos en té unes quantes.

I de dona només una, això sí. Les nostres dones estan contentes que ens dediquem a arreglar i cuidar motos, i no altres dones.

Tanmateix, han de ser dones que comprenguin aquesta afició.

Per suposat. Si ensopegues una dona a qui no li agraden les motos, ja la pots començar a llençar.

El què?

La moto, home. La dona, encara que es pugui canviar, la bona sempre és la primera.

Què és per a vostè anar com una moto?

Anar molt de pressa, massa.

Qui hauria de donar un cop de gas en aquests moments de crisi?

Millor que no toquem la política, perquè diria coses massa grosses. Tant són els de dretes, els d'esquerres com els de centre.

Li patina sovint l'embragatge?

Procuro prendre precaucions perquè no em patini. Les persones a qui els patina l'embragatge, igual que les motos, no fan gaire camí.