Segons les dades tractades en el marc del Congrés de les Malalties Cardiovasculars que va inicar-se ahir i que se celebra a Barcelona fins dissabte, la província de Girona és la regió d'Europa que té un índex de mortalitat més baix respecte a les defuncions causades per les malalties cardiovsculars. De fet, la incidència d'aquest conjunt de dolències se situa amb una mortalitat mitjana de 211 casos per cada 100.000 habitants, molt per sota de la xifra espanyola, que incrementa fins als 315, i fins i tot de la resta de demarcacions de Catalunya.

En la sessió d'ahir del Congrés es va posar de manifest que la mort per malaltia cardiovascular es pot prevenir en molts casos, però el secretari general de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), Esteban López, que presentava l'informe 2009 realitzat per aquesta entitat va lamentar el fet que les administracions "relaxen" les mesures preventives que podrien evitar milers de mort cada any a Espanya.

Malgrat que Espanya estigui entre els països que tenen un índex més baix de mortalitat per aquesta causa, i que Catalunya sigui una de les regions que ha obtingut millors resultats en els diversos estudis realitzats en l'àmbit europeu, la realitat es manté essent dura i alarmant, ja que a Espanya cada any moren per una malatia cardiovascular més de 80.000 persones (35% de la mortalitat total) i la tendència es preveu a l'alça.

Un exemple de la possible evolució és l'augment que ha viscut l'índex de mortalitat en els últims quatre anys. Segons l'OMS i amb dades mundials, mentre que el 2005 van acumular-se un total de 17,5 milions de defuncions (30%) l'informe presentat revela amb dades acutals que només a Euorpa ho han fet 4,35 milions. És més, el futur respecte a aquestes malalties es veu alarmant ja que en tan sols sis anys, els estudis indiquen que la mortalitat per algun tipus de dolència cardiovascular pot arribar a la xifra de 20 milions. De fet, no es descarta, sinó que es tem que en un període de 15 o 20 anys pugui convertir-se en una epidèmia.

Com a dada positiva cal remarcar que Espanya és dels països amb una taxa més baixa, juntament amb França, Suïssa i Itàlia. És més, Catalunya, ha estat durant molts anys un dels territori que presentaven tant en homes com en dones un nombre d'infarts miocarids més baix d'Europa (projecte Monica desenvolupat entre els 80 i els 90).

Deficiències pendents

Ara bé, les diverses fases dels estudis Europaspire realitzades des del 1995 al 2007, indiquen que Europa, incloent Espanya, no es determina ni la manera d'aconseguir l'objectiu de prevenció secundària d'aquestes dolències, ni un control eficient dels pacients amb alt risc, així com uns nivells acceptables en la pressió arterial, el perfil lípid (triglicèrids i colesterol LDL) i la glucèmia (diabetis) d'aquest grup de persones. De fet, l'estudi indica que la taxa d'Espanya ha incrementat un 2,1% anual en els últims anys a causa dels hàbits de la societat (sedentarisme) i l'abandó de la dieta mediterrània.