La firma de rellotges de gamma alta IWC va presentar a la joieria Pere Quera de Girona la nova col·lecció, dedicada a Charles Darwin en el bicentenari del seu naixement. Per aquest motiu, una part de les vendes es destina a la protecció de flora i fauna de les illes Galàpagos.

Quina relació tenen els rellotges de luxe i les tortugues?

Les tortugues representen la imatge de les illes Galàpagos. Amb aquesta campanya volem ressaltar el treball de la fundació Charles Darwin a aquelles illes.

Ja, però per quina raó uns rellotgers s'involucren amb la fundació?

És part de la nostra filosofia. Pensem que es poden fer molt bons negocis alhora que es fa el bé a l'entorn. És màrqueting amb significat. Per exemple, promocionem els rellotges de busseig ta la vegada que divulguem amor per la natura. Creiem que és millor això que posar el nostre nom en un cotxe de Fórmula 1.

Qui té la vida més llarga, la tortuga o un d'aquests rellotges?

He, he, no sabem la durada de la vida que té un rellotge IWC, perquè només existeixen des de 1868.

Segons Darwin, la bellesa és el resultat de la selecció sexual.

La teoria de l'evolució s'aplica en molts camps. Per això mateix hi ha moltes marques de rellotge que han acabat desapareixent. Ja deia Darwin que no sobreviuen les espècies més fortes sinó les que s'adapten millor.

Els rellotges s'han hagut d'adaptar passant de ser un instrument per mesurar el temps a un adorn?

L'alta rellotgeria representa actualment una mena d'apreciació del treball ben fet. Tant del fabricant com del client, que per donar-se satisfacció vol una cosa maca. Gairebé és l'única joia que es pot permetre l'home.

Els models més barats valen uns 5.000 euros (i els cars, 200.000). Segurament el Beagle no valia tant.

No ho sé, però segur que en aquell vaixell hi havia rellotges de precisió per poder arribar fins les Galápagos. El rellotge és l'instrument més important en la història de la navegació.

Però la perspectiva de Darwin era a milions d'anys vista, de ben poc li serviria un rellotge.

Tanmateix, per ubicar-se als llocs segur que necessitaria un rellotge. Quan un científic fa una troballa és important datar-la amb el màxim d'exactitud, i més en el segle XIX, quan les expedicions duraven mesos, fins i tot anys.

Temen que algun creacionista rebutgi comprar un rellotge IWC per no afavorir el darwinisme?

Tenim molts clients als Estats Units, on aquesta controvèrsia està molt viva. Però bé, els haurem de deixar clar que no estem divulgant la teoria de l'evolució, sinó una fundació que preserva animals en perill d'extinció.

Són compatibles el luxe i l'ecologia?

Per descomptat que sí. La indústria del luxe promou les coses belles, rares i duradores. Es tracta doncs de cuidar de la nostra naturalesa, del nostre món, com si cuidéssim una joia.