El president català, José Montilla, ha llançat un missatge de confiança en les institucions públiques i els seus gestors malgrat entendre l'"alarma social" i "irritació" de la ciutadania pels últims casos de corrupció a Catalunya, davant dels quals ha demanat "fermesa" a la justícia i autocrítica als partits.

El líder del PSC ha comparegut al Parlament davant els mitjans de comunicació, sense acceptar preguntes, en el que són les seves primeres valoracions després de l'operació anticorrupció iniciada ahir per l'Audiència Nacional, que es va saldar amb vuit detinguts a la província de Barcelona, entre ells l'alcalde socialista Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i la regidora d'Urbanisme, així com dos exalts càrrecs de CiU, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

Abans que aquest assumpte pogués sortir a la sessió de control d'aquesta tarda al Parlament, Montilla ha volgut avançar-se i ha afirmat que, malgrat reivindicar la "presumpció d'innocència" dels implicats en el cas, "el temps de la política és un altre" i ha demanat als líders catalans que col·laborin amb exemplaritat i contundència en les investigacions judicials.

"El temps de la política ha de ser el de la reacció clara, contundent, transparent i exemplar. Cada formació política farà el seu exercici d'autocrítica i depuració de manera exemplar i pública.

Animo els líders polítics a col·laborar plenament amb la justícia i a actuar amb contundència per dignificar la funció pública i evitar que la política s'allunyi de l'ànima i el cor dels ciutadans", ha subratllat Montilla.

El president català, que creu que l'"únic compromís" ha de ser el de "la veritat i la dignitat", ha demanat també als mitjans de comunicació i als creadors d'opinió un "exercici d'objectivitat en relació amb el judici moral i ètic" sobre els polítics, després de casos com el del Palau de la Música i ara el de corrupció urbanística, que afecta de forma transversal càrrecs electes del PSC i exalts responsables en el govern de CiU.

En aquest sentit, Montilla ha recordat que "milers i milers" de militants de partits, càrrecs públics i electes en ajuntaments, consells comarcals, diputacions i parlaments actuen "amb un grau de generositat i compromís que fan que el país avanci. Em sento orgullós de la seva feina i de la seva trajectòria".

Montilla ha assenyalat que la societat catalana sap que "no tots som iguals i que la política dignifica el país, i és un acte de servei que val la pena i és imprescindible en democràcia".

Però ha advocat més que mai per la "transparència", sobretot en època de crisi, no sense remarcar que "si s'han comès delictes, que la justícia castigui amb fermesa, també als còmplices i especialment a aquells que han estat exercint responsabilitats públiques".

El president català ha assegurat que el seu govern actuarà amb "prudència", a l'hora que ha recordat la seva lluita contra situacions delictives amb la recent creació de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

"Però sóc conscient que la societat catalana exigeix que les institucions anem un pas més enllà de l'estricte compliment de les normes i de les lleis. I ho farem. Espero que, tots junts, institucions, empreses i societat civil, aprofitem aquest moment per fer una profunda reflexió sobre com podem millorar, encara més, el comportament ètic de les nostres organitzacions", ha explicat.

Així les coses i després de mostrar novament comprensió amb el "desànim, irritació, pena o el judici sever i generalitzat", Montilla ha demanat "confiança en les nostres institucions i en la política democràtica", de forma que Catalunya surti "reforçada" si "cadascú fa el que li toca i tothom confia en les nostres possibilitats col·lectives".