El president de la Generalitat, José Montilla, ha recorregut aquest dimecres al 'cas Gürtel' davant de les crítiques del president del grup parlamentari del PPC, Daniel Sirera, per l'operació 'Pretòria', que ha comportat la detenció de l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i de dos exalts càrrecs dels governs de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra. Sirera ha demanat a Montilla 'obrir les finestres i aixecar les catifes', mentre el president de la Generalitat li ha replicat que el que no faran serà dir que 'tot és fruit d'una conspiració o de casos d'espionatge'. 'Quan tenen la possibilitat, no donen blat, es dediquen a predicar', ha reblat.

Durant la sessió de control al Parlament, Sirera ha remarcat a Montilla que, més enllà de l'actuació de la justícia, des de la política hi ha mecanismes per perseguir la corrupció, ja sigui a partir d'organismes com al Sindicatura de Comptes o l'Oficina Antifrau, o bé amb comissions d'investigació parlamentàries. 'No és edificant que el PSC i CiU es neguin sistemàticament a endegar comissions d'investigació', ha lamentat, tot criticant també actituds de CiU amb el 'cas Millet' o les afirmacions de l'expresident Jordi Pujol sobre el finançament de partits.

'Els catalans esperem alguna cosa més que una declaració institucional del president', ha afegit, tot demanant a Montilla, o al president del Parlament, Ernest Benach, que convoqui els partits catalans i les entitats municipalistes per 'treballar conjuntament nous mecanismes de control dels recursos públics que faci impossible aprofitar-se del seu càrrec per desviar recursos al seu partit o a la seva butxaca'.

Per Sirera, 'cal moure fitxa, modificar les lleis que calgui' per evitar casos com el del Palau de la Música' o per 'tenir els mecanismes que facin impossible que l'alcalde de Santa Coloma nomenés a dit l'interventor o el tresorer sense complir els requisits per ocupar la plaça'. Sirera ha advertit que si es vol 'recuperar la confiança dels ciutadans, cal obrir les finestres i aixecar les catifes'. En aquest sentit, ha assenyalat el president com qui té 'la màxima responsabilitat per tirar això endavant'.

El president de la Generalitat ha demanat respectar la presumpció d'innocència i l'estat de dret i s'ha preguntat si els populars també aposten per comissions d'investigació en altres territoris on estan immersos en casos de corrupció. 'Li diré què no farem, no farem dir que tot això és fruit d'una conspiració de jutges, fiscals i policies, de casos d'espionatge, això ho deixem per vostès, que ho practiquen allà on governen', ha dit a Sirera.

Montilla ha dit que 'per predicar cal tenir credibilitat'. 'Quan tenen la possibilitat, no donen blat, es dediquen a predicar, però no precisament amb l'exemple', ha reblat.

Rivera: 'morts a l'armari'

Per la seva banda, el president del grup mixt, Albert Rivera, també ha parlat sobre el cas de corrupció en el marc de l'operació Pretòria, i ho ha fet contundentment. Si fa unes setmanes va afirmar que 'alguna cosa feia olor a podrit a Catalunya', aquest dimecres ha assegurat que 'ja no només sabem que feia olor a podrit, sinó que potser ho fa perquè hi ha morts a l'armari i ara estant aflorant'.

Rivera ha preguntat al president si 'està disposat a acabar amb l'oasi d'impunitat' i a 'canviar les coses', o bé si prefereix 'continuar enrocat en no obrir comissions d'investigació'. De fet, ha demanat que hi hagi 'canvis dràstics'.

El president de la Generalitat ha demanat deixar a la justícia 'fer el seu curs' i ha reivindicat el 'dret de presumpció d'innocència per a tothom'. Montilla ha titllat de 'poc constructius' els plantejaments de Rivera i li ha preguntat si 'pretén substituir als jutges'. 'Cadascú ha de fer