La Sindicatura de Comptes va trobar el 2003 irregularitats en diversos aspectes de la gestió de Bartomeu Muñoz al capdavant de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), com en l'adjudicació d'obres, encara que cap grup del Parlament no va voler analitzar i debatre l'informe quan es va rebre el 2007.

A l'informe, de 122 pàgines, la Sindicatura de Comptes analitzava minuciosament tres àrees de gestió del consistori en les quals va detectar diverses irregularitats, com en l'impost sobre les plusvàlues de terrenys de naturalesa urbana, la gestió de personal i les inversions reals i el seu finançament.

Les irregularitats detectades el 2003 no tenen relació directa amb el cas de suposada corrupció urbanística destapada pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, que ha ordenat la detenció d'alcalde socialista de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, dos exalts càrrecs de Jordi Pujol -Macià Alavedra i Lluís Prenafeta-, així com el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme de Santa Coloma, Manuel Dobarco, i el director gerent de Serveis, Pascual Vela, entre d'altres.

Això no obstant, algunes de les anomalies recollides a l'informe estan vinculades a l'adjudicació d'obres i serveis municipals, que és precisament el procediment que els detinguts per ordre de Garzón haurien utilitzat il·legalment per enriquir-se.

L'auditoria de la Sindicatura revela, en l'apartat d'inversions i finançament, que hi havia dues obres, pressupostades en 496.003 euros en total, que van ser realitzades sense formalitzar el preceptiu expedient administratiu, cosa que l'informe ja advertia que podria derivar en responsabilitats administratives.

També hi havia dos expedients més en els quals la proposta a la comissió de govern perquè aprovés l'adjudicació a un contractista era anterior a la proposta de la mesa de contractació.

També la Sindicatura també va detectar al seu informe l'existència de tres expedients d'obres en els quals en primer lloc es van presentar les ofertes dels adjudicataris i posteriorment es va aprovar el projecte i el plec de condicions.

No obstant això, la majoria d'infraccions es van detectar a l'àrea de gestió de personal, on es va apreciar el pagament d'increments salarials no regulats que podrien constituir indicis de responsabilitat comptable, ja que, per exemple, es van concedir pagues extres sense empara legal.

Aquest informe va arribar al Parlament en el segon semestre de l'any 2007 encara que, malgrat les irregularitats detectades, cap grup de la cambra catalana va demanar que fos presentat en Comissió per poder analitzar-lo, debatre'l i proposar mesures correctores.

Tots els estudis que elabora la Sindicatura són lliurats al Parlament, si bé els síndics només compareixen per defecte per exposar els seus informes relatius a l'administració de la Generalitat.

Quan es tracta d'informes sobre les administracions locals i les universitats, la Sindicatura només els envia a la Mesa del Parlament, que els distribueix als grups, que, segons el reglament de la cambra, disposen de quinze dies per demanar la compareixença en comissió del Síndic per poder exposar i debatre amb més profunditat l'estudi en concret i proposar mesures correctores.

En el cas de Santa Coloma, cap grup del Parlament no va estimar convenient demanar la compareixença del síndic que va elaborar l'informe, per la qual cosa aquesta auditoria, i totes les irregularitats de les quals advertia, va quedar oblidada en un calaix.