Els alcaldes gironins estan disposats a unir forces per reclamar davant les companyies elèctriques i l'administració pels talls de llum causats per la nevada. Per això, ahir es van començar a consensuar dos manifestos: per una banda, un text signat per alcaldes de divereses localitats afectades, incloses Lloret, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, i per l'altra, un acord del Consell d'Alcaldes del Gironès que es formalitzarà properament.

En primer lloc, alcaldes i alcaldesses de tots els colors polítics de les comarques gironines estan ultimant un manifest sobre el temporal de neu per reivindicar a poders públics i elèctriques que no es torni a repetir una situació com la que han viscut moltes poblacions d'aquesta demarcació i el caos que s'ha generat i que han hagut de solucionar, gairebé en solitari, els ajuntaments. Sota el títol Mai més, per la dignitat dels veïns de les comarques gironines, Lloret de Mar està liderant aquesta moció de rebuig a la gestió del temporal.

Per ara ja s'hi han adherit els alcaldes de municipis com la Bisbal d'Empordà, Lloret de Mar, Palafrugell, Llagostera, Sant Feliu de Guíxols i molts més ho aniran fent un cop estigui enllestit. Aquest manifest passarà en forma de moció als plenaris i s'enviarà a institucions i companyies per mostrar el descontentament del món local i per demanar canvis de cara a futures situacions de crisi per catàstrofes o noves nevades.

El manifest es farà públic en les properes hores i es preveu que s'hi adhereixin molts municipis de la demarcació que s'han sentit solsdurant les fases més crítiques de la crisi ocasionada pel temporal.

D'altra banda, ahir es va reunir de forma extraordinària els alcaldes del Consell Comarcal del Gironès. En aquesta reunió, que es va allargar durant dues hores i mitja, tots els alcaldes van expressar la seva preocupació per la situació i van assegurar que no s'havien sentit recolzats durant l'apagada. Tot seguit, es van formular un seguit de propostes per elaborar un manifest conjunt, que en principi s'ha de redactar durant aquest cap de setmana i es formalitzarà dilluns.

En primer lloc, els alcaldes del Gironès agraeixen el suport mostrat per tots els ciutadans que han col·laborat per sortir de la complicació situació amb què s'han trobat. Tot seguit demanen, en primer lloc, que totes les administracions treballin conjuntament per evitar que es tornin a produir situacions com aquesta En aquest sentit, es demanarà a l'administració que reclami a totes les empreses que ofereixen serveis públics -des de les elèctriques fins a les de telefonia mòbil, passant per Adif i Acesa- que estiguin a l'alçada de les circumstàncies de cara a properes ?situacions semblants.

D'altra banda, també es demanen responsabilitats econòmiques a les empreses, i que treballin per mantenir les infraestructures "en la forma adequada".

Pel que fa a la Generalitat, s'ha acordat demanar-li que faci ella la reclamació davant de Fecsa, ja que si no, els alcaldes temen que acabin essent ignorats per part de la companyia. També volen que el Govern català col·labori amb els ajuntaments per ajudar a què els pobles tornin a la normalitat.

A la reunió, també hi va assistir el president de la Diputació, Enric Vilert, que es va mostrar disposat a obrir una línia d'ajudes perquè els ajuntaments puguin assumir les despeses que els han costat les màquines llevaneu, el fet de tirar sal i la neteja dels boscos.

En canvi, durant la reunió del Consell no es va parlar del manifest impulsat per Lloret, ja que no estava acabat de consensuar i alguns alca ldes encara no en coneixien l'existència.