Uns 45 municipis de les comarques de Girona continuaven sense subministrament elèctric cinc dies després de la històrica nevada, alguns dels quals hauran d'esperar fins a la setmana que ve per recuperar la normalitat.

Les zones afectades corresponen a les comarques de l'Alt Empordà, el Gironès i la Selva, encara que el nombre més elevat de municpis es registra al Baix Empordà. La companyia Endesa va normalitzar ja pràcticament el subministrament d'alta tensió i treballa per recuperar les xarxes de mitjana i baixa tensió, segons va detallar la conselleria d'Interior.

Un total de 170 grups electrògens estaven en servei ahir a la tarda i se'n preveien instal·lar 151 més a la demarcació de Girona per suplir la falta de subministrament, encara que ho fa de manera deficient, per la qual cosa continua mereixent les crítiques d'alcaldes de la zona i de centenars de consumidors. A més s'han distribuït un 400 petits generadors per demandes individuals.

Endesa va assenyalar que el gruix dels abonats sense llum podria recuperar-la aquest cap de setmana, encara que va advertir que algun nucli rural aïllat segurament haurà d'esperar fins a la setmana que ve. Entre altres efectes del temporal, uns 12.000 alumnes de 39 centres educatius de la província de Girona seguien sense poder assistir a classe per quart dia consecutiu. A més, es van detectar fallades parcials a les xarxes de telefonia mòbil en 48 municipis, i de telefonia fixa en 109, cosa que afectava un total de 1.700 línies.

D'una altra banda, l'operatiu d'emergència va portar a terme 73 actuacions la matinada de dijous a divendres per atendre les persones més vulnerables de les que continuaven sense llum.

Davant la situació que viuen les comarques afectades encara per la falta de subministrament, Protecció Civil recomana als ciutadans que no es desplacin a les seves segones residències i urbanitzacions de la zona, i que tampoc no s'acostin a les zones boscoses. Respecte a la xarxa viària, la C-31, entre Santa Cristina d'Aro i Castell-Platja d'Aro, continuava tallada a causa de la caiguda de cables elèctrics.

L'empresa que gestiona la distribució d'aigua en diversos municipis gironins, Aqualia, ha instal·lat 29 grups electrògens per garantir el subministrament a les poblacions de Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro, Lloret de Mar i Peralada. Els grups electrògens garanteixen el correcte funcionament dels ?equips de bombeig d'aigua, afectades per la manca de llum. Aqualia preveu llogar nous generadors la setmana entrant si no es restableix el subministrament elèctric.

El 50% de la població de Lloret de Mar ja té electricitat després que al llarg d'aquest matí de divendres s'hagi pogut restablir la línia que dóna subministrament elèctric al barri dels pescadors, el sector de Pau Casals i a una part de la urbanització Rocagrossa. De tota manera, a causa de les proves que s'estan portant a terme, durant aquest divendres es produeixen talls temporals en alguns dels sectors que ja rebien subministrament. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament de Lloret de Mar es demana responsabilitat en el consum amb l'objectiu de tenir estabilitat a la xarxa i cobrir el màxim de llars fins que no se solucioni definitivament el problema.

Un total de 35 persones van ser ateses entre dijous i divendres per intoxicacions causades per la inhalació de monòxid de carboni a les comarques de Girona, ?encara que cap va ser ingressada ja que presentaven símptomes lleus, segons que va informat el Departament de Salut. Des de dilluns s'han atès als centres hospitalaris de Girona 140 persones, de les quals tres es troben ingressades a l'hospital de Palamós, dues de les quals van ser donades d'alta ahir i la tercera presentava un ?pronòstic reservat. La persona que estava ?ingressada a l'hospital Josep ?Trueta també va ser donada d'alta.