Els lladres d'esglésies han donat la campanada definitiva. Algú s'ha endut una campana de bronze que pesa uns 500 quilos i que, fins la setmana passada, romania tranquil·lament penjada del campanar de l'ermita de Sant Martí del Castellar, a Quart. Ningú s'explica com s'ho van fer els lladres per endur-se-la però sembla evident que van necessitar, com a mínim, un camió i una grua per despenjar-la. L'ermita és propietat del Bisbat de Girona i el passat dia 30 el seu responsable, el rector de Llambilles Pere Bellvert, va presentar una denúncia pel robatori. Els Mossos d'Esquadra investiguen què pot haver passat, però de moment de la campana no se n'ha trobat ni el rastre.

No és un episodi aïllat. El passat desembre algú es va endur una altra campana de l'ermita annexa a l'antiga masia de Can Nadal, a Llagostera. Val a dir que la peça tenia unes dimensions molt més manejables: uns quaranta centímetres d'alçada. La policia sospita que aquestes peces es roben per fondre-les i vendre el bronze, que actualment es paga a uns 2,5 euros el quilo segons la borsa de metalls de Londres. Per tant, la campana robada a Quart podria assolir un preu d'uns 1.250 euros.

L'Ajuntament de Quart va tenir coneixement del robatori a principis de setmana, segons va explicar l'alcalde Joaquim Cufí (ERC). "Hem anat preguntant als veïns i ningú no ha vist res", assegura el batlle. L'ermita està situada al Montnegre, un dels veïnats de Quart. Hi ha força cases, però aprop de l'ermita només hi ha dues construccions deshabitades, l'antiga masia de Cal Rei i una altra construcció que fins fa uns 10 anys funcionava com a restaurant, però que actualment també està deshabitada i a més força malmesa. Cufí va qualificar l'episodi d'"indignant".

El temple data del segle XVIII però Cufí no tenia dades sobre quin valor històric o artístic podia tenir la campana. Assegura el el Bisbat està estudiant bé l'afer per poder conèixer el valor real de la peça.

En els darrers mesos els robatoris a esglésies d'arreu de Girona no són estranys. A mitjans de febrer uns pispes es van endur dos sants de guix i alguna peça d'orfebreria de l'ermita de Santa Coloma de Fitor, a Follarac. Uns dies abans, uns lladres havien intentat robar a l'església de Parlavà, però no se'n van ensortir. Pocs dies abans ho havien provat també a Flaçà i Sant Joan de Mollet. A l'únic lloc on van robar alguna cosa va ser a Sant Feliu, a Girona, d'on els lladres es van endur les almoines i alguns objectes.

Altres robatoris

Per seguir amb la ratxa, la setmana passada dues parròquies més, a Bàscara i Corçà, van rebre visites indesitjables. En el primer cas el robatori va tenir lloc l'1 de març i els lladres es van endur deu euros de les almoines, el portaviàtic de llautó i la clau del sagrari. Tot plegat, peces de molt poc valor econòmic.

A l'església de Cassà de Pelràs, al terme municipal de Corçà, es van endur les imatges de cinc sants realitzades en guix i que també tenien poc valor artístic, més enllà de ser peces representatives de l'escola de manufactura de sants d'Olot.