Els països de la UE van accedir a flexibilitzar les restriccions de l'espai aeri pel núvol de cendres procedent d'un volcà islandès, després de les crítiques de la companyies per les pèrdues econòmiques, que quantifiquen per damunt de les que es van produir després de l'11-S. Aquest canvi de plantejament es va produir en el cinquè dia de caos aeri a Europa -amb més de 80.000 vols cancel·lats i prop de set milions de passatgers afectats-, que va coincidir amb una substancial reducció de l'emissió de cendres del volcà subterrani de la glacera Eyjafjallajökull, al sud d'Islàndia. Segons l'Institut Meteorològic d'aquest país nòrdic, la columna de cendra procedent del volcà, que dissabte passat va arribar a una alçada d'11 quilòmetres, es va situar per sota dels tres quilòmetres, tendència que, si es manté, podria acabar amb els problemes del trànsit aeri.

La flexibilització de les restriccions, acordades en col·laboració amb l'agència europea Eurocontrol en una videoconferència, estableix la divisió de l'espai aeri en tres zones. José Blanco, ministre de Foment espanyol, va explicar que la primera d'aquestes zones és aquella que es troba en el nucli central de les emissions, i que en aquesta es manté la restricció absoluta. En la segona zona, on s'aprecien restes de cendres, les operacions es faran de manera coordinada per les autoritats dels estats membres, mentre que en la tercera, no afectada per les emissions, no hi haurà restricció de cap tipus a les operacions.

Alguns països, com el Regne Unit, Irlanda i Itàlia es van avançar a la previsió i preparaven la reobertura gradual dels seus espais aeris per a avui. Des de l'aeroport d'Amsterdam ja es van enlairar alguns vols ahir, mentre que a França es van reobrir alguns aeroports. Eurocontrol espera que avui s'enlairin entre el 40 i el 45 per cent dels vols previstos, davant del 30 per cent d'ahir. La previsió per a demà és que hi hagi un augment d'entre el 10 i el 15 per cent.

La limitació de les restriccions es va porduir després de l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) critiqués durament els governs europeus per la seva gestió de la crisi i demanés canvis en el procés de presa de decisions. "Ja hem anat prou lluny en aquesta crisi per expressar la nostra insatisfacció sobre com l'han gestionat els governs, sense anàlisi dels riscos, sense consultes, sense coordinació, i sense lideratge", va assenyalar el director general de l'IATA, Giovanni Bisignani.

El responsable de l'organisme va recordar que les restriccions al trànsit aeri imposades des de dijous passat costen a la indústria aèria uns 148 milions d'euros diaris en ingressos no percebuts. Abans de la decisió dels països de la UE, la Comissió Europea va negar que el tancament de l'espai aeri hagi estat una decisió "irracional".

Concretament, les sis principals aerolínies europees -Iberia, British Airways, Air France-KLM, Lufthansa, easyJet i Ryanair- han deixat de facturar fins ara uns 600 milions d'euros com a conseqüència de les cancel·lacions pels efectes del núvol volcànic, que a més els ha provocat unes despeses per valor de 250 milions d 'euros.

Per part seva, British Airways va sol·licitar a la Unió Europea i els governs la concessió d'ajudes a les aerolínies per compensar les pèrdues per les cancel·lacions, ja que l'impacte de la situació actual "serà clarament més considerable" que el dels atemptats de l'11 de setembre de 2001. El conseller delegat de la companyia, Willie Walsh, va afirmar que les ajudes lliurades després del tancament de l'espai aeri durant els dies següents als atemptats de les Torres Bessones constitueix "un precedent" sobre això.

En aquest sentit, els efectes del núvol de cendra podrien costar a la ciutat de Nova York 250 milions de dòlars per la falta d'arribada de turistes europeus. L'erupció del volcà va deixar milers de passatgers a terra i va impedir l'arribada des d'Europa de 12.000 turistes durant el cap de setmana.

Els problemes en el trànsit aeri van obligar a canviar l'agenda de la reunió informal de ministres de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Unió Europea, que va començar diumenge a Granada, i a la qual finalment només van poder acudir tres ministres europeus.

Al costat del ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, van poder assistir el ministre de Telecomunicacions búlgar, Alexander Tsvetkov; el grec, Nikolaus Sifounakis, i el portuguès, José Mariano Gago, així com el responsable de noves tecnologies del Govern dels Estats Units, Aneesh Chopra. La reunió busca consensuar les bases per a una nova estratègia digital 2010-2015 que uneixi postures i objectius en telecomunicacions i Internet. Els ministres que no van poder arribar a la cita van participar-hi a través de videoconferència.

Actes de la UE ajornats

Paral·lelament, diversos actes de la presidència espanyola de la UE van haver de ser ajornats a Espanya, Brussel·les i Luxemburg. La reunió més destacada que es va haver d'ajornar és la cimera entre la UE i Pakistan, que estava programada a Brussel·les per a demà. Aquest ajornament també va provocar la cancel·lació de la visita que el primer ministre pakistanès, Yusuf Raça Guilani, havia de fer a Madrid dijous per entrevistar-se amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

Altres reunions ajornades van ser el Consell d'Agricultura i Pesca de la UE, convocat a Luxemburg sota la presidència de la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, Elena Espinosa, i la de responsables de Seguretat Social, prevista a Burgos per a dijous i divendres.