La botiga de joguines Araus, de Girona, està celebrant el seu 60è aniversari. Situada primer al carrer Argenteria i actualment al carrer Migdia, pocs gironins hi ha que no hagin jugat alguna vegada amb un producte d'aquest comerç.

Amb què jugava vostè quan era un nen?

Amb unes pilotes de goma massissa que em portava el meu pare. I amb agulles d'estendre roba, que representava que eren soldats. No tenia gaire res més, per jugar.

Després se'n va refer?

No cregui, quan el meu pare va obrir la botiga, només venia joguets per Reis. De mica en mica es va anar transformant per ser botiga de joguines.

Quins eren aquells primers joguets que posaven a la venda?

El que més recordo eren indis i cowboys de plàstic, que es venien individualment. Venia la gent i comprava, per exemple, tres cavalls, dos vaquers i un indi.

Qui juga avui encara amb les agulles d'estendre roba?

No crec que hi jugui ningú. I miri que era divertit, eh?

És un joc, la lluita contra les grans superfícies?

Aquesta lluita no existeix, perquè nosaltres no podem lluitar contra ells. En tot cas, hem d'atendre el client de manera més personal, i mirar de tenir productes que no tinguin les grans superfícies. Lluitar d'igual a igual no pot ser, perquè ells venen per sota del cost, ja que compren 3.000 unitats de cada producte.

Armes diferents.

Exactament: especialitzar-se i tractar bé el client. I fugir de la televisió.

Ah sí?

I tant. El primer que m'interessa d'un joguet és que no surti anunciat a la televisió, perquè el deuen haver adquirit les grans superfícies a uns preus amb els quals no puc competir.

Per vostè, com més aviat es trenqui un joguet, molt millor?

Nooo. Home, quan ve algú i diu que encara té tots els joguets de quan era petit, malament també (riu). Però és igual, sempre van sortint nous productes.

En la seva feina cal ser una mica nen?

No, però és necesari saber què vens. Saber també per a qui és el joguet, saber aconsellar...

Però treballar envoltat de joguets el deu conservar jove.

I tant, això sí. Quan em pregunten com em va tot, solo respondre: bé, jugant. Jo sempre jugo. Estic al corrent de les novetats, igual que un nen.

Quin joguet mai no s'ha deixat de vendre?

Els cotxes i tot el que hi està relacionat. Per més que surtin jocs d'electrònica, un nano sense un cotxe o una pilota... no es pot imaginar. I per a les nenes, encara les nines, tot i que ?menys que abans.

Compte amb el que diu, que hi ha qui opina que no és correcte que els nens juguin a pilota i les nenes amb nines: se'ls està mediatitzant.

Hi ha molta gent que tenen grans teories i donen grans consells, però no en tenen ni idea. A vegades diria a algú d'aquests: "Vostè ha estat mai darrere un taulell? Doncs què sap, vostè? ".