La Generalitat ha imputat una infracció greu a Endesa per la seva gestió de la nevada i de l'apagada que, al març, va afectar 458.396 abonats de les comarques de Girona. Per aquest motiu, ha obert un expedient sancionador a la companyia que li podria comportar una multa de fins a 6 milions d'euros. Ara bé, la irregularitat detectada per l'administració té a veure amb la mala informació donada als ajuntaments i al mateix Govern, però no amb qüestions tècniques ni el mal estat de les seves infraestructures. Aquells dies, però, el secretari d'Interior, Joan Boada, va acusar l'empresa d'utilitzar material en desús a les seves instal·lacions gironines.

Ara, gairebé 5 mesos després de l'apagada, la Direcció general d'Energia i Mines -del Departament d'Economia i Finances- ha decidit actuar contra Endesa perquè li atribueix «deficiències en la gestió de l'emergència». En canvi, l'administració catalana ha arxivat els expedients informatius que també va obrir a 15 companyies més perquè ha determinat que van reaccionar de manera correcta. Aquestes empreses són Red Eléctrica de España, Agri-Energia, Bassols Energia, Estabanell Energia, Electra del Cardener, Elèctrica del Jafre, Suministros de Luz y Fuerza, Distribuïdora Elèctrica del Bages, Cooperativa de Fluido Eléctrico de Camprodon, Elèctrica Curós, Electricitat l'Aurora, Lersa Electricitat, Central Elèctrica Mitjans i Electra Vaquer.

Crítiques dels ajuntaments

En el cas d'Endesa, la instrucció realitzada pel Govern li atribueix un «presumpte incompliment de les obligacions de comunicació d'incidències als ajuntaments i a la Direcció General d'Energia i Mines». En concret, l'expedient diu que «no consta que s'hagi seguit, en el cas dels organimes responsables de l'empresa Endesa, una actuació informativa d'acord amb els plans d'incidència vigents».

A més, recull les queixes dels ajuntaments afectats per l'actuació de la companyia, els quals l'acusen de gestionar la reposició del servei de manera «poc coordinada» i de donar-los una informació «insuficient o en alguns casos nul·la o errònia». En el document també hi consta la valoració de la mateixa Direcció general d'Energia i Mines, que considera que «la informació no va seguir els protocols establerts». A partir d'aquests elements, la investigació de la Generalitat conclou que Endesa va incórrer en una infracció que la Llei de garantia i qualitat del subministrament elèctric tipifica de greu i que es pot sancionar amb una multa de fins a 6 milions d'euros.

L'informe, però, no qüestiona els aspectes tècnics de les infraestructures elèctriques ni el compliment del reglament pel que fa als materials constructius. A més, després d'analitzar les condicions meteorològiques i l'estat de la xarxa arriba a la conclusió que la interrupció del subministrament «va ser un cas de força major». Malgrat tot, Energia i Mines apunta que continuarà valorant la gestió de la reposició del servei per tal d'aclarir si les empreses van tardar més del compte.

Per comprovar la qualitat dels materials, el Govern va encarregar informes al Laboratori General d'Assaigs i Investigacions i als col·legis oficials d'Enginyers industrials de Catalunya i d'Enginyers de camins, canals i ports. Aquests dos últims han informat que la neu humida acumulada als conductors elèctrics va crear maniguets de gel amb diàmetres entre 8 i 15 vegades superiors al del cable que, juntament amb el vent, van provocar sobrecàrregues de 3 a 5 cops més altes de les previstes al reglament -que no preveu aquesta situació en alçades inferiors als 500 metres. Aquest fenomen va sotmetre els conductors a sobreesforços d'entre el 266 i el 1.200% del marcat a la normativa. Els resultats del laboratori van en aquesta mateixa línia i mostren que «la qualitat dels materials emprats no és factor determinant de la caiguda dels suports», així com també que les inspeccions de les instal·lacions estaven al dia.