Albert Antolín (Girona, 1984), investigador de l'IMIM-UPF, que pertany a l'hospital del Mar, ha guanyat el concurs literari El·lipse, de divulgació científica, amb el conte"La solitud del FGFR3"

Em pensava que als científics no els interessava la literatura ni la música.

Doncs a mi sí, i em consta que a molts altres també. La societat ens veu com a mig bojos, però de mig bojos n'hi ha ?igual que a tots els altres àmbits.

Però no hi ha massa científic que fora del seu camp no s'interessi per res més?

(S'ho pensa) Sí, d'aquests sí que n'hi ha. Però també n'hi ha d'altres que tenen moltes inquietuds.

Sembla que divulgar la ciència de forma amena no es porta. Ara s'ha de ser suec i escriure novel·la negra.

Realment ja no es fa gaire. No sé per què, però és una pena. Llegir assajos i estudis científics és una mica avorrit, la gent prefereix novel·les. Trobo a faltar gent que apropi la ciència de forma amena, com Asimov, a qui he llegit molt.

El protagonista del seu conte és un "hacker" i és nan. Internet ens iguala?

Internet trenca moltes barreres. Permet relacions socials a gent que ho tindria més difícil. Tot i que considero que el contacte humà és indispensable, i Internet també ens allunya d'això.

Si hi ha qui defensa els toros perquè han inspirat grans artistes, també s'hauria de defensar l'enanisme, inspirador de pintors del Segle d'Or?

Home, l'enanisme és una malaltia, i a més sol provocar problemes socials. S'ha de pensar abans en la salut i en les persones que en l'art.

Compte amb fer investigació genètica, no sigui que l'excomulguin.

He, he, si històricament els científics haguessin tingut por de ser excomulgats seríem una societat pitjor. A mi no em preocupa gaire.

Resar pot curar malalties?

(Riu) Jo sóc agnòstic, i crec que és la ciència la que ens permet diagnosticar i intentar curar les malalties. La religió serveix per a altres coses, en això no hi té res a veure.

I la informàtica, pot curar?

No, però ajuda molt. L'explosió de coneixement que ha significat la informàtica ha permès tots els avenços mèdics dels darrers temps, inclosa una cosa tan important com la seqüenciació del genoma humà.

Com s'explica el racisme des de la genètica o la biologia?

No s'explica. Ja em costa molt d'entendre que hi hagi racisme sense la ciència pel mig. Potser si la gent aprengués més biologia hi hauria menys racisme.

Això de científics que es mouen només pel prestigi de publicar és una llicència del seu conte o és real?

És un fet real. En el món científic sovint oblides que estàs treballant per a la gent i acabes fent recerca per poder publicar articles més que per aportar alguna cosa útil. Està bé -i és necesari- col·laborar en el coneixement del món, però jo prefereixo desenvolupar un fàrmac que algú s'acabi prenent.

A força d'investigar no s'ha tornat una mica hipocondríac?

(Pensa) No hipocondríac, però sí més conscient. I es reflecteix en els hàbits de vida, en els alimentaris, etc.