La mort de Paquita Gironès Quintana amenaça de convertir-se en la punta d'un iceberg macabre. Saber a hores d'ara a quants avis ha mort Joan Vila Dilmé és una incògnita que només coneix aquest home de 45 anys, veí de Castellfollit de la Roca i que era apreciat pel personal del geriàtric La Caritat gràcies a la seva vàlua en el tractament amb els interns. Escoltant-lo a ell, de fet, hauria estat aquesta estima que sentia cap als avis que cuidava el que el va portar a acabar amb la vida d'alguns d'ells per no allargar-los més el patiment que comporta una existència pràcticament vegetal. Però amb independència del mòbil que motivés la seva conducta, els Mossos li atribueixen un altre crim. Un comunicat oficial emès ahir per la policia catalana recollia la notícia apareguda a Diari de Girona i, segons la qual, atribueixen a Joan Vila Dilmé la mort, el passat 12 d'octubre, d'una dona de 87 anys que freqüentava el geriàtric La Caritat. En el mateix sentit, l'agència ACN apuntava que el mateix zelador és el principal sospitós d'una altra mort, el passat mes de setembre, al mateix geriàtric.

La declaració judicial, prevista per aquest matí, haurà de servir per conèixer la versió dels fets que dóna el presumpte criminal. Fins ara el seu discurs s'ha basat a confessar la mort de Paquita Gironès i la seva participació en una altra mort. Aquesta segona seria la d'una dona de 87 anys, soltera i amb la mobilitat molt reduïda (necessitava una cadira de rodes per desplaçar-se) i que estava ingressada al geriàtric de La Caritat. El passat 12 d'octubre va morir i una metgessa va certificar el que, aparentment, semblava ser una mort natural. Ara aquesta dona ja és enterrada al cementiri de Sant Joan les Fonts i és molt probable que en les properes hores el jutge que investiga les morts al geriàtric ordeni l'exhumació del cadàver.

Diversos familiars de persones grans que han estat ingressats en el geriàtric d'Olot ja han anat als Mossos d'Esquadra per aportar dades sobre la mort dels seus parents perquè investiguin si en algun cas hi podria haver alguna cosa més que una mort natural. Ho han fet després de saber que el zelador feia cinc anys que treballava en el centre. Els Mossos recomanen a totes les persones que hagin tingut algun familiar en el geritàtric, que si creuen que hi ha alguna circums?tància sospitosa en torn a la seva mort que els ho facin saber, perquè pensen investigar a fons tots els casos.

El jutge és Leandro Blanco Garcia-Lomas, que exerceix a Olot des de principis d'estiu del 2009 i que ha trobat en el número 1 de la capital de la Garrotxa el seu primer destí després de sortir de l'Escola Judicial. El jutge té a hores d'ara una autèntica patata calenta a les mans perquè la llista de morts a càrrec del zelador amenaça de crèixer (no són poques les famílies que tenen sospites sobre les causes de la mort de parents que tenien internats a La Caritat). Difícil serà però que l'expedient sigui tan gruixut com ho va ser el d'un altre cas mediàtic i instruït a Olot: el segrest de Maria Àngels Feliu.