Amb la crisi tornen les mobilitzacions. Un grup d'estudiants de la UdG atrinxerats rere una pancarta amb el lema «Prou retallades. Defensem la Universitat» va aconseguir rebentar ahir la reunió del Consell de Govern que havia d'aprovar un document imprescindible, sense el qual no es pot aplicar la retallada del 18% de la partida de personal de la universitat.

La reunió del Consell de Govern va quedar suspesa i no se sap quan es tornarà a convocar. El punt calent de l'ordre del dia estableix els criteris per retallar un 18% la partida de personal docent i de serveis. Sense l'aprovació d'aquest document no es pot planificar el curs vinent. No obstant això, departaments com el de Lletres, un dels menys afectats, ja han comunicat a dos professors contractats a temps parcial, el nom dels quals no ha transcendit, que prescindiran dels seus serveis el curs vinent, va informar ahir a aquest diari el cap de departament, Joan Bosch. Una d'aquestes persones portava més de quinze anys fent classes.

La reunió del Consell de Govern estava convocada a les 9 del matí a l'aula d'estudi del segon pis de la Facultat de Lletres, però va començar amb uns 50 minuts de retard pel bloqueig dels estudiants. La cinquantena de membres del Consell de Govern van aconseguir entrar un a un, escalonadament, obrint-ser pas entre els estudiants encesos que els escridassaven: «esquirol!» o «estem pagant els vostres deutes, quan sou vosaltres que us heu de retallar el sou!». Els estudiants, inicialment una trentena, però en alguns moments més de cent, no van atendre les explicacions primer de la vicerectora d'Estudiants, Rosa Maria Terradellas i, després, de la mateixa rectora, Anna Maria Geli, les quals van suplicar que entressin a la reunió els dos representants legals estudiantils per participar de l'acte per la via institucional i democràtica. Els amotinats primer van dubtar, després van debatre caòticament fins que van decidir entrar en massa a la sala i rebentar la reunió. En cap moment hi va haver violència física, tot i que un dels estudiants, molt excitat i cobert amb una màscara de Spiderman, va haver de ser expulsat pels companys de protesta. Algunes classes es van suspendre, i alguns professors, i també alguns membres del Consell de Govern, van picar tàcitament l'ullet amb satisfacció als estudiants perquè, com algun va declarar, per fi tornen a mobilitzar-se i a implicar-se en els afers col·lectius.

Ja dins la sala, la rectora Geli va donar veu i micròfon als estudiants perquè expressessin les seves raons, bàsicament contràries a l'aprovació del pressupost retallat, cosa que de moment han aconseguit, i també contràries a l'anunciat increment de les taxes. Entre els que protestaven hi havia representants dels sindicats d'estudiants i també representants del Consell d'Estudiants, i es va llegir un manifest del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en el qual es demana a la rectora que se sumi a la protesta i s'oposi a la retallada anunciada pel Govern de la Generalitat, a més de denunciar que «només aquells professors acomodats no veuran retallats els seus drets i sous».

Geli va tornar a suplicar l'evacuació de la sala: «Deixeu-nos acabar, farem arribar els informes als representants, que poden seguir aquí». Les súpliques van caure en sac foradat, també les dels representants del Consell d'Estudiants en el mateix sentit, i la rectora donava per suspesa la reunió a les 10 hores i 51 minuts. Els evacuats van ser els integrants del Consell de Govern, i la sala es va transformar fins a les 12 del migdia en una assemblea dels estudiants que van seguir amb atenció alguns professors com Ramon Brugada, Paco Jiménez o Xavier Burgos. Joan Miró, síndic de la UdG, tampoc no es va perdre la reclamació de la nova generació d'estudiants. Aquest darrer va felicitar els alumnes per haver aconseguit «aturar el Consell de Govern». «M'han dit que la Universitat de Barcelona es vol plantar. Ja seria hora. Els rectors se les deixen colar sense vaselina. Em sorprèn el silenci dels professors titulars».

Una «petita victòria»

A partir d'aquí, els estudiants van debatre tàctiques per expandir la protesta gironina a la resta d'universitats catalanes, implicar més estudiants, professors i personal d'administració i serveis, i van convocar una manifestació per avui a les 12 h davant la seu de la Generalitat a Girona. També van difondre un comunicat de celebració sota el títol «Una petita victòria, molt per fer», on se sosté que la protesta va néixer espontàniament.