El director executiu de l'Institut Jane Goodall (www.janegoodall.es) a Espanya, Federico Bogdanowicz, va participar en la recent fira Eco-Si. Antropòleg i primatòleg , va alertar del perill que corren uns animals, els simis, que comparteixen amb nosaltres el 98% del material genètic

Tenia raó Descartes quan deia que els simis simulen que no saben parlar perquè els homes no els facin treballar?

Doncs gairebé. Els ximpanzés tenen emocions, sentiments, capacitat de tenir pensaments lògics, inclús amb certa previsió de futur. No són un col·lectiu, sinó que són individus, com nosaltres.

Tenen diferents personalitats?

He viscut a la selva amb un grup de simis i els podia identificara tots per la seva personalitat i la seva forma d'interactuar. Els humans no som tan especials com ens pensem.

Tanmateix els fan treballar igual. Miri la polèmica amb Antena 3.

És molt greu. No es tracta només que li hagin ensenyat a jugar a pedra, paper tisora, sinó que és una història d'explotació, que arrenca amb mares que estan tancades i són només màquines de parir. En néixer les cries, les arrenquen de la mare per humanitzar-les i dedicar-les a la indústria de l'entreteniment.

Això que comporta?

Priven la cria de tot coneixement, i quan als 7-8 anys ja no la puguin utilitzar -perquè tindrà la força de 5 homes-, es passarà fins als 50 o 60 anys que visqui tancada en una gàbia. No es podrà relacionar amb els humans per perillositat ni amb els ximpanzés, perquè no n'haurà après.

Cm més coneix els humans més estima els simis?

Com diu Jane Goodall, prefereixo alguns ximpanzés a alguns humans, i prefereixo alguns humans a alguns ximpanzés.

Els grans simis han de tenir els mateixos drets que els humans?

En realitat no es demana per a ells els mateixos drets que els humans, sinó drets molt simples, com que no se'ls torturi. En alguns laboratoris mèdics els sotmeten a proves terribles. També, que estiguin ben atesos als zoos i controlar la destrucció del seu hàbitat. No es demana per a ells ni el dret a vot ni el carnet de conduir.

Però no en descendim, oi?

No som descendents dels ximpanzés, sinó cosins evolutius. Tenim un cervell tres vegades més gros que ells, i això ens dóna molt poder, ja sigui per crear... o per destruir.

Fins on poden aprendre?

Un matimoni nord-americà va ensenyar a una ximpanzé el llenguatge dels sordmuts, fins a 250 signes. Després la van deixar amb un grup de ximpanzés i al cap de cinc anys tot el grup el parlava: els n'havia ensenyat.

Ostres.

Esperi, esperi. A alguns d'aquests ximpanzés els van dur temps després a un laboratori, on com he dit els tanquen en gàbies d'un metre quadrat i els fan tot tipus d'experiments. Un dia un d'ells va reconèixer, entre un grup que els visitava, un estudiant que havia participat en l'experiment del llenguatge de signes. Li va cridar l'atenció, i amb signes li va dir: "Si us plau, ajuda'm a sortir d'aquí".