Gerad Jofra, fill del malaguanyat Eugenio, és director de "Saben aquel que diu... Producciones", que demà a la carpa Nummunit de Girona porta Reugenio, un espectacle que quasi és una reencarnació de l'humorista.

Com s'hauria pres Eugeni saber que faria riure després de mort?

Em penso que per ell seria un orgull provocar encara el somriure en els temps que estem vivint.

Guaita nano, como el Cid Campeador.

Segurament que n'hauria fet no un acudit, sinó més d'un.

Què demana als que es reencarnen en Eugeni?

De fet no demanem res, perquè ningú ens truca demanant-nos l'opinió. Si em truquessin, demanaria sobretot respecte i que s'intentés ser el més fidel possible a l'artista.

O sigui, que hi ha pirateig?

És clar, però, com el localitzes? Hi ha bars amb gent que es dedica a imitar l'Eugenio, però no paguen ni drets d'autor ni res. Però el problema no és aquest, sinó que m'agradaria tenir-ho controlat al màxim. I que consti que és un orgull que algú vulgui imitar el meu pare.

Anant al seu espectacle: suposo que de fumar a l'escenari, res de res.

Qui ho ha dit això? Fumar, es fuma. Potser no es fuma tabac, però nosaltres fumem.

Els temps han canviat. Segons quins acudits avui serian políticament incorrectes?

Potser alguns, però no gaires. Hi ha acudits de l'Eugeni de fa més de 30 anys que són plenament vigents: "Las tres potencias mundiales, Grecia, Portugal y España...". N'hi ha molts que són ben actuals

Avui també se'n podria estar, de fer acudits de política?

Continuaria passant olímpicament de la política, igual com en passem nosaltres. Cadascú el seu terreny nosaltres a fer humor i ells a intentar governar el país.

Com era Eugeni a casa?

El recordo amb els moments bons i amb moments dolents, com tots els pares.

Explicava acudits?

Sí, perquè a casa tenia la fàbrica. Ens els explicava i nosaltres érem el termòmetre que indicava si eren prou bons per explicar-los en públic. Això no vol dir que es passés el dia explicant acudits, és clar

D'on els treia?

Hi havia de tot. Realment hi havia gent que n'hi explicava. A més, ell ja de ben jove tenia afició per recopilar acudits. És com qui col·lecciona rellotges. Tenim moltes llibretes escrites per ell, amb repertoris d'acudits.

Quants en va deixar?

L'Eugeni té més de 15.000 acudits, entre els coneguts i els no coneguts. Ara bé, el que portem a l'escenari és el seu repertori més conegut. Inclús hi ha molts acudits que la gent ens demana expressament.

Està reculant l'humor intel·ligent?

No ho crec, en aquest país n'hi ha molt. El que passa és que a la tele surt més humor vulgar que l'intel·ligent. Però per això hi ha el comandament a distància.

Parlant de televisió: s'imagina assistint en aquell programa de Tele 5 on pot parlar amb els seus difunts al més enllà?

N'estaria encantat. Sí, voldria anar-hi. Per què no? Jo crec en aquestes coses. No només per parlar amb el meu pare, també amb la meva mare.