Dins del cicle "El futur de la salut a Catalunya", Tribuna de Girona rep avui a les vuit Anna Bagó, psicòloga i logopeda que en la seva conferència parlarà del film "El discurs del rei" des d'un enfoc terapèutic

Tanta importància tenia que el rei d'Anglaterra fos tartamut?

Molta importància, perquè la tartamudesa és una disfunció que repercuteix en la comunicació, i el rei representa tota la nació. A més, en aquella època el problema es vinculava a la intel·ligència, i un tartamut es tenia per tonto. Aleshores el que feia la persona era deixa de parlar, perquè no es notés.

Professionalment com troba "El discurs del rei"?

Està molt bé. Tracta tots els aspectes, tant els logopèdics -de modificació de la parla- com els emocionals i psicològics.

Tenen gràcia els acudits de tartamuts?

Cap ni una (riu). Riure's de les dificultats que una persona té per expressar allò que vol o necessita en l'aspecte bàsic i fisiològic i en intel·lectual i emocional és molt trist.

Realment ajuda a parlar en públic el fet d'imaginar tot l'auditori despullat?

I tant que sí! En el moment en que un té un element que distregui, connecta menys amb la seva angoixa i desapareix el pànic escènic.

I la solució que adoptà Demòstenes per parlar millor: fer-ho amb pedres a la boca?

Això és un mite, com surt a El discurs del rei. Demòstenes tenia una altra cosa, una fisura palatina, i es ficava les pedres a la boca per obstruir aquesta sortida d'aire.

No sembla que a Espanya importi tant com a Anglaterra, que el rei no sàpiga parlar...

(Gran riallada) Bé...(més riure). Tampoc no sabem quants tractaments ha seguit. Potser ha millorat molt, en vista de com parlava abans. De tota manera, també tenim un alcalde ara a Barcelona que... [deixa la frase inacabada].

O sigui que no és important que un polític parli bé?

No, allò important és el missatge.

No digui això, que es quedarà sense clients.

Home, el missatge és el més important sempre que hi hagi la possibilitat de poder-lo expressar.

Trias a part, quin és el nivell dels polítics? No em refereixo al missatge, aquest aspecte ja el tenim tots clar, sinó a la parla.

En general tots han fet classes de declamació i dicció. Miri, per exemple, qui segur que va rebre un tractament per parlar millor va ser Alícia Sánchez Camacho. Abans parlava a una velocitat tan alta que no se li entenia el que deia. En aquestes darreres eleccions autonòmiques havia fet un canvi espectacular. Li han ensenyat a parlar.

I ha tret millors resultats que mai.

Segurament hi ha tingut alguna cosa a veure. En parlar més poc a poc el missatge arriba millor.

Quin és el problema més habitual que troba a la consulta un logopeda avui en dia?

Trobem molts casos del que s'anomena TEL, o transtorn específic del llenguatge, que són nens que parlen poc i malament.

Culpa d'estar-se tot el dia a l'ordinador i no relacionar-se?

No, no. Estem parlant de nens molt petits, de dos anys. En desconeixem la causa, però n'hi ha molts més casos que abans.