Mario Ramos, nascut a Banyoles però fortament arrelat a la capital gironina, va ser escollit a finals del mes passat guanyador de la segona edició del concurs "Ginteriors" de la Fira de Mostres de Girona, pel seu projecte "360º". Serà l'encarregat de la construcció d'un estand de 600 metres quadrats, que es complementarà amb un espai per a xerrades i exposicions.

La primera vegada que ha estat guardonat?

Sí, i també és la primera vegada que m'entrevisten en un diari.

S'havia trobat mai amb una responsabilitat com aquesta?

Es tracta del primer estand que faig, i no hi estic acostumat. És per això que tindrà un plus de responsabilitat, i em motiva.

El guardonat anterior havia deixat el llistó alt?

El de l'any passat va ser un èxit, però es tractava d'un habitatge de 50 metres quadrats. Aquest any són 600 metres quadrats d'unestand format per moltes àrees, i la manera d'enfocar-ho és diferent.

Un projecte on ha prioritzat l'estètica o la comoditat?

Totes dues coses. Un dissenyador ho ha de tenir tot present. El client a primera vista es fixa amb l'estètica, però la comoditat més endavant pren importància.

Són dues qualitats compatibles?

Per descomptat. Precisament vaig voler fer un projecte que fos estètic però també dissenyat de manera que el visitant s'hi senti a gust i que en tot moment tingui una visió general de tot el conjunt.

Podríem plantejar-ho diferent: és més important la forma o la funció?

Un dissenyador d'interiors el que busca, en definitiva, és elaborar un espai que sigui funcional i alhora estètic. Però aposto per la segona, la funció.

S'ha de ser perfeccionista, o més aviat es busca la imperfecció?

Sempre està bé donar-li un toc d'originalitat, però un interiorista ha de ser, sens dubte, molt perfeccionista.

Què és el primer que va dissenyar?

Ara no recordo bé si era un banc o una cadira. Va ser el primer repte com a estudiant de l'Escola d'Art d'Olot, i professionalment, un restaurant.

El disseny és art?

Més que art, a seques, el disseny és un art funcional.

Quina tendència predomina ara en el disseny d'interiors?

No m'agrada que es parlin de tendències, perquè quan parlem de disseny es tracta d'elaborar alguna cosa a l'estil personalitzat del client.

La marca IKEA ha marcat tendència?

No. IKEA ha creat una nova forma de negoci, però perd el seu valor quan tots els productes es veuen per tot el món. Visites una casa i trobes el mateix moble que un altre conegut té.

Us ha repercutit?

No. Molta gent prefereix una cosa dissenyada al seu gust, com també hi ha els casos en què el mobiliari d'IKEA no s'adequa a l'espai que tens a casa.

En dissenyar es pot ser objectiu?

Sempre s'aporta un estil propi però dóno molta importància a allò que el client vol. Abans de dissenyar, és important jugar amb la seva imaginació i intuir de quina manera està veient aquell espai des dels seus propis ulls.