El moviment UnitspelCAP va rebutjar les dades donades ahir pel departament de Salut perquè consideren que són les mateixes que ja havien rebut la setmana anterior i per tant, no els satisfeien la demanda que al seu dia havien fet al director de Salut a Girona Josep Trias.

L´escrit que va adreçar Trias el dia 26 d´octubre als membres d´UnitspelCAP assegura que al voltant d´un 25% de les persones que són ateses amb el nou servei de reordenació de les urgències nocturnes són derivades a un servei d´urgències hospitalari.

I és que segons Salut els centres d´atenció continuada s´atenen bàsicament un 25% de casos de traumatismes lleus (ferides, contusions...); un 15% de síndromes sistèmics (vòmits, febres, hipertensió arterial, etcétera); un 10% de patologia mèdica respiratòria, i d'altres tipus de patologia mèdica banal.

Per altra banda, des de la conselleria també s´assegura que el model d´urgències nocturnes funciona amb normalitat i d´acord amb les previsions. I que l´activitat del Sistema d´Emergències Mèdiques (SEM) en el telèfon d´emergències ha estat «l´esperada» i també l´augment del nombre de domicilis respecte a l´atenció domiciliària que es duia a terme des dels CAP anteriorment i les visites presencials al CAP de Santa Coloma.

Sense increment de visites

Tot i els canvis i la derivació ens centres hospitalaris, des de Salut s´afirma que les dades dels serveis oferts «demostren que no hi hagut cap increment especial» dels serveis d´urgències a l´Hospital Santa Caterina de Salt ni a l´Hospital de Sant Celoni. Un altre aspecte que el delegat de Salut destaca en aquest escrit és que del nou model d´atenció continuada a la Selva interior s´està duent a terme un seguiment «exhaustiu» amb l´objectiu d´avaluar-lo i aplicar, si s´escauen mesures per tal de garantir-ne la qualitat assistencial i l´accessibilitat dels ciutadans al llarg de tot l´any. Aquest model presenta un estalvi de prop d´un milió d´euros per al departament, com ja havia informat Salut el setembre.