Deu centímetres són els que faltaven ahir a les tres de la tarda perquè el pantà de Susqueda es desbordés i superés el 100% de la seva capacitat. L'embassament, que rep bona part de la seva aigua de Sau, es trobava al 98% tot i estar desembassant a un ritme molt més elevat del que és habitual. En una situació similar es trobava el pantà de Boadella, mentre que el de Portbou ja havia superat la seva capacitat total i vessava per sobre del dic.

Les pluges del darrers dies han fet créixer el nivell dels embassaments gironins fins a emplenar-los. Aquest fet ha provocat que els pantans estiguin desembassant aigua a un ritme molt més alt que la seva mitjana. L'increment del cabal de sortida s'escenifica, per exemple, a Susqueda, on ahir s'estaven alliberant 60 metres cúbics d'aigua per segon, quan normalment tan sols són uns 14. Mentrestant, al Pasteral, en passaven 110 a última hora de la tarda. A Boadella, per la seva banda, sortien 40 m3/segon, i es multiplicava per vuitanta els 0,5 que normalment allibera. Des del matí, la maniobra es va fer a través del sobreeixidor (33 m3/s) i de la turbina (7 m3/s), i al migdia es va canviar el sistema obrir els desguassos de fons, per alliberar 40 m3/s, 20 cadascun. Segons va informar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), "l'objectiu d'aquestes maniobres és incrementar la capacitat d'emmagatzematge per així no haver d'alliberar una gran quantitat d'aigua i provocar afectacions aigües avall, i per l'altra, optimitzar al màxim el recurs que hi ha a l'embassament".

Augment del cabal dels rius

L'increment d'aigua als pantans també es va traduir en una pujada del cabals dels rius gironins. Segons dades de l'ACA, el Ter al seu pas per Girona portava uns 226 metres cúbics d'aigua per segon, quan a principis de mes, amb els episodis de pluges, portava prop de 5 m3/s. Més avall, prop de la desembocadura, a Torroella de Montgrí, el cabal es veia incrementat, amb 350 m3/s, que superaven amb escreix els 14 m3/s de principis de mes. D'altres rius gironins també van registrar augments espectaculars, com la Muga a Castelló d'Empúries, amb un cabal de 350 m3/s, vers els 0,7 m3/s de fa unes setmanes.

Per la seva banda, els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), van anunciar ahir que exigiran a l'ACA que faci reparacions als rius per evitar les destrosses que es produeixen en quan aquests van plens. L'organització considera que si l'Agència no té diners per fer aquestes actuacions ha d'autoritzar els ajuntaments i els propietaris per fer el que faci falta per arreglar el problema i evitar noves inundacions. En el mateix sentit es va expressar l'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, que es reunirà amb l'ACA en els propers dies per tractar el problema, que pretén plantejar en l'àmbit comarcal per elaborar un pla de manteniment.

Carreteres inundades

Els conductors que ahir van circular per carreteres de l'Alt i el Baix Empordà, així com per determinats punts de la Selva, es van veure perjudicats pels efectes de les intenses pluges que afecten les comarques de Girona aquests últims dies. Ahir a la tarda estaven tallades al trànsit set carreteres gironines, cinc de les quals hi continuaven a les 9 del vespre -segons informava el Servei Català de Trànsit-. Les vies que seguien inutilitzades a última hora del vespre a causa de les inundacions eren la GIP-5129 a Vilafant, en direcció a Borrassà; la carretera GIP-6042 entre Peralada i Vilanova de la Muga; la GIV-6226 de Vilaür a Palau de Santa Eulàlia, pel que fa a l'Alt Empordà. Al Baix Empordà, tampoc es podia circular per la carretera GI-643 entre Gualta i Parlavà; menre que a la comarca de la Selva també seguia tallada GI-512 a Maçanet de la Selva. En canvi, a última hora de la tarda sí que es van poder reobrir les carreteres que porten al Far d'Empordà i un accés a Lloret de Mar, en aquest cas tallat per esllavissades.

D'altra banda, una avaria en el sistema de comprovació elèctrica prop de l'estació de Maçanet-Massanes va provocar retards de mitja hora durant ahir al matí en tres línies de Rodalies.