"Quan li vaig veure la carona i el vaig tocar, estava molt fred i tenia els ulls tancats". Estava dins una capsa i embolcallat amb mantes. Ho relata la sergent dels Mossos d'Esquadra Núria Benito, que formava part de la patrulla que va localitzar la criatura al costat d'uns contenidors dijous al vespre després de rebre una trucada. La calefacció del cotxe patrulla i l'actuació del SEM va permetre refer-lo en poca estona. Tindrà una família d'acollida temporal quan rebi l'alta de l'hospital de Figueres, on es troba ingressat des de dijous al vespre i on l'han batejat com a Jan. Si no es localitza algú de l'entorn proper, se li buscarà una família perquè l'adopti.

Faltava poc per a les set del vespre quan el 112 va rebre una trucada anònima, feta des d'una cabina de telèfons que hi ha al final del carrer Estació de Sant Miquel de Fluvià. A l'altre costat de la línia, una veu de dona va dir a l'operadora que hi havia un nadó abandonat al costat d'uns contenidors de Sant Pere. Van muntar un dispositiu de recerca amb diverses patrulles, que es van repartir per diferents zones del poble. Amb la dotació que es va apropar fins a l'àrea del mercat setmanal -situada a l'entrada del poble- hi havia la sergent Núria Benito. Ella va ser qui va localitzar el nadó. "Vam veure una caixa de cartró enganxada a un dels contenidors només baixar del cotxe patrulla; jo la vaig enfocar amb la llanterna i vaig veure una carona", ha relatat. El nen estava embolcallat amb dues mantes i portava una caçadora. "Quan el vaig tocar estava molt fred i tenia els ulls tancats; el vaig agafar i el vaig portar dins el cotxe patrulla, amb la calefacció, per veure si li pujava la temperatura", ha afegit Benito. "Semblava que tingués símptomes d'hipotèrmia i debilitat; en el moment en què li vaig tocar la carona i les manetes, no sabia si respirava", ha afegit la sergent dels Mossos. A aquella hora, en aquesta part de l'Alt Empordà hi havia uns 5ºC de temperatura. Immediatament, va arribar una ambulància del SEM. "Només de pujar-lo, ja vam veure com obria els ulls", ha dit la sergent. L'ambulància va portar el nen fins a l'hospital de Figueres, on fins ahir continuava ingressat. Pesa uns dos quilos i es troba en bon estat, però té una petita infecció a la zona del cordó umbilical. "Portava el cordó umbilical lligat amb un fil de sabata, cosa que ens va fer pensar que no havia nascut en cap hospital, perquè els metges hi posen una pinça, i no és lògic que es tregui", ha dit Núria Benito. Els Mossos investiguen ara qui poden ser els pares. Per això, analitzaran tant la capsa de cartró, com les mantes i la caçadora que portava. "La investigació mirarà de saber quines dones de la zona podrien estar embarassades, però com que la criatura sembla ser que no va néixer en cap hospital, pot ser que els pares ho portessin d'amagat i l'entorn no se n'hagués adonat", ha precisat Benito.

Un cas semblant, el 2008

En Jan no és l'únic nadó a qui s'ha abandonat a Sant Pere. A finals de setembre del 2008, una dona de fer feines va trobar una criatura al replà d'un bloc en construcció. La dona va sentir plors i quan va mirar al replà va veure el nadó. La criatura -una nena de raça caucàsica de poc menys de quinze dies- també estava dins una capsa, embolicada amb una mena de barnús. La nena va ingressar a l'hospital de Figueres, on fa uns anys també van trobar un nadó abandonat.