Santiago Sobrequés i Jaume Vicens Vives, Vicens Vives i Sobrequés: ambdós van constituir història viva de Girona, i en els dos darrers anys la ciutat els ha retut homenatge en els seus respectius aniversaris. I avui, tot inaugurant la temporada teatral del 2012 al Municipal, es presenta Història d'una amistat, una obra dirigida per Carles Canut i interpretada per Jordi Boixaderas i Abel Folch, que repassa l'amistat entre aquests dos "homenots". La base per al text no és altra que la correspondència que ambdós van mantenir, i que reflecteix tant els esdeveniments que van marcar un país com la profunda estima que sentien l'un per l'altre.

Si bé Domènec Fita és un artista reconegut sobretot com a pintor i escultor, la seva tasca com a dissenyador de vitralls ha estat un dels camps on ha treballat de forma més continuada al llarg de la seva trajectòria; bona mostra n'és l'exposició retrospectiva Llum i color: els vitralls de Fita (1956-2011) que s'inaugura demà a la Casa de Cultura.

El festival d'art independent Pepe Sales arriba enguany a la seva cinquena edició; i tot i la irreverència de l'artista de qui pren nom, en aquesta ocasió és la mística Santa Teresa de Jesús qui s'ha escollit per protagonitzar els actes que arrenquen dimecres i s'allargaran fins al dimarts 24. El programa inclou exposicions, conferències, gastronomia, cinema, performances i actuacions en diferents espais de Girona, amb la inspiració posada en la vida i obra de la santa catòlica del segle XVI. El gruix de les activitats, però, se centrarà en l'acte que clourà l'agenda el dia 24, amb més d'una cinquantena d'artistes que oferiran les seves actuacions en directe al centre cultural La Mercè.

Amb l'escultor Jakob Engler, la Fundació Valvi inicia un nou cicle d'exposicions titulades "de maduresa". El seu objectiu és acostar al públic, tant com sigui possible, l'obra de cadascun d'aquests autors, encara en actiu i amb trajectòries rellevants. L'escultor suís que arrenca el cicle va arribar a Catalunya l'any 1988 de la mà de Josep Niebla, i va instal·lar un estudi a l'Empordà; i encomanat de la rauxa catalana i imbuït per la duresa del cap de Creus, el nostre país va acabar formant part de la seva vida i obra.

León Bolaño, Carmen Boullosa, Ulises Carbó, Paloma Díaz, José María Espinasa, Jorge Herralde, Hernán Lavín Cerda, o Jorge Volpi són només algunes de les veus que apareixen a Roberto Bolaño. La batalla futura, un documental dirigit per Ricardo House. Aquest que es presenta divendres al cinema Truffaut és el primer lliurament dels tres programats, i té el seu referent principal a Mèxic. A la llum del prestigi i la fama assolits per l'escriptor sorgeix una pregunta mobilitzadora: "Qui és Roberto Bolaño?"; a través dels testimonis de familiars i amics s'intenta respondre-la, tot assistint a moments poc coneguts de la vida de l'autor de 2666.

Quaranta quilòmetres són els que separen Tossa de Mar de Santa Coloma de Farners; els mateixos que camina, any rere any i des de fa més de cinc segles, el Pare Pelegrí. Aquesta és la prometença que va fer el caminant a Sant Sebastià, si alliberava la població costanera de la pesta que l'afectava greument: i des de llavors, cada 20 de gener, un pelegrí recorre aquest camí per renovar el vot de la vila amb el patró farnesenc en una jornada festiva per a tothom. Tot i que les activitats s'allargaran durant tot el dia (al matí se celebrarà una missa i a dos quarts de cinc de la tarda hi haurà sardanes a la plaça de Sant Sebastià), com és tradició el pelegrí no entrarà a Santa Coloma fins que es faci fosc. Amb la posta, serà rebut per les autoritats locals i comarcals, així com pel bisbe de Girona, Francesc Pardo Artigas. Com marca el cànon, farà nit a Santa Coloma i després d'assistir a la missa del pare pelegrí que es fa a les set del matí, sortirà cap a Tossa de Mar per anunciar a la vila que un any més s'ha complert el vot. A banda, la gastronomia també té la seva tradició en aquesta diada de Sant Sebastià: així, es degustaran un any més els típics cargols, la coca i els caramels del pelegrí.