A Llagostera, una desena de persones, entre operaris i voluntaris, van escampar sal als carrers des de les sis del matí. Als magatzems municipals n'hi havia tres tones, però si en necessiten més, l'alcalde, Fermí Santamaria, va dir que en demanaran a la concessionària que fa el manteniment de carreteres. llagostera | acn/ddg

La neu de dijous a la nit va donar pas ahir al matí a un fort vent i a una baixada progressiva de les temperatures que ha de tenir el seu punt culminant durant la jornada d'avui. Les mínimes ja van patir una davallada dràstica en alguns punts de muntanya gironins, com a Puigcerdà i a Núria, on es van situar en -19 i -16,3 graus respectivament. Ja ahir, en aquestes zones les màximes també van tocar fons, ja que a Núria va ser de -8,6ºC i a Puigcerdar es va enfonsar fins els -13ºC. Es preveu que en aquestes parts del territori gironí, les primeres afectades per l'onada de fred siberiana provinent de l'Europa de l'Est, les temperatures ja no baixin gaire més i que a partir de diumenge puguin començar a remuntar.

A la ciutat de Girona, d'altra banda, sí que està previst que continuïn a la baixa i que amb prou feines se superaran els 0 graus durant el dia d'avui. Ja ahir divendres la màxima va ser de 6,5 graus, tot i que la temperatura només es va mantenir per sobre dels 5ºC durant dues hores, entre les dues i les quatre de la tarda. Pel que fa a la resta del dia, els registres es van moure entre el 0 i 1 grau a la capital gironina fins les 12 del migdia, i posteriorment fins al vespre (exceptuant la franja de 14 a 16 h) es va anar mantenint entre els 2 i els 5 graus.

La mateixa dinàmica és la que se seguirà als municipis del litoral, a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva. El fort vent del nord va provocar que ahir es comencessin a aixecar les onades que durant aquest cap de setmana podrien arribar als 2,5 metres d'alçada. La tramuntana també va fer augmentar ahir la sensació de fred en aquests municipis, en el que hi va haver màximes d'entre 2 i 4 graus (2ºC a Roses, 3ºC a l'Escala i 4ºC a Palamós). A Lloret, en canvi, es va superar la barrera dels 5 graus i es va arribar fins els 6 de màxima. En aquestes poblacions es preveu que els sostres de temperatures no arribin a baixar fins als 0 graus, tot i que les mínimes, sobretot de matinada, sí que podrien tinguin un lleuger descens, arribant als -5ºC en algunes zones, sobretot del nord.

Es mantenen les alertes

Durant la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació d'ahir, el conseller d'Interior, Felip Puig, va explicar que ja s'havia desactivat el pla d'alerta per neus (Neucat), perquè no s'esperen més nevades (tot i que diumenge n'hi podria haver en algun punt de la muntanya), i que Sanitat ja havia activat el Pla Integral d'Urgències Mèdiques, perquè la previsió apuntava que la fred anirà a més i durant el cap de setmana Catalunya se submergirà en temperatures per sota dels 0 graus.

A més, Puig va afirmar quetambé es mantindrà activat el pla d'alerta per la possibilitat que hi hagi gel a les carreteres, cosa que podria dificultar i fer perillosa la circulació, pel que Puig va demanar la màxima prudència al volant per aquells qui s'hagi de desplaçar.

De fet, de cares a aquests dos dies de cap de setmana es preveu que llueixi el sol però que les temperatures siguin excepcionalment gèlides, de manera que en alguns punts d'alta muntanya el termòmetre es podria desplomar fins als -20 graus. Segons va informar el conseller la fred, que podria quedar-se a Catalunya almenys fins al dimarts, serà generalitzada i especialment acusada la nit de dissabte a diumenge.

Això no obstant, Felip Puig va afirmar que des del Govern no recomanarien la supressió d'activitats a l'aire lliure, més enllà d'insistir que s'extremi la precaució i s'evitin les activitats de risc que puguin comportar haver de passar una nit a la intempèrie a la muntanya.