El vent, i no l'onada de fred gèlida que viu Catalunya, és el que està condicionant el funcionament de les estacions d'esquí al Principat. Espot i Portainé, al Pallars, i Vallter 2000, al Ripollès, mantenen totes les pistes tancades, mentre que la resta d'instal·lacions tenen obertes algunes pistes, les situades en general a les cotes més baixes i més protegides dels cops de vent. Toni Sanmartí, director de Portainé, no es mostrava estranyat per les baixes temperatures del Pirineu, que no són cap impediment per gaudir d'una "excel·lent" jornada d'esquí. El que condiciona, per la seguretat dels esquiadors, és el vent, va dir.

El vessament de fang als conductes que porten el gas a les calderes de diverses llars de Girona ciutat segueix donant maldecaps en un moment d'allò més inoportú. Al llarg d'ahir la companyia relacionada amb la incidència, Gas Natural, va rebre una setantena d'avisos dels veïns que es queixaven del col·lapse dels aparells, i ja són més de 200 les alertes totals totals per aquesta avaria. La magnitud del problema ha portat els veïns a estudiar diverses iniciatives, entre les quals la creació d'una plataforma ciutadana amb l'objectiu que l'Ajuntament demani responsabilitats a la companyia.

L'origen de la incidència es remunta el dijous 2 de febrer, quan una crescuda del consum de gas per la baixada de temperatures va empènyer amb més força els sediments residuals que hi havia a les instal·lacions de Gas Natural, la qual cosa va embussar algunes canonades que porten el gas a la ciutat, i va provocar l'apagada de les calderes.

Divendres aquesta apagada va afectar 92 domicilis, i els serveis tècnics es van desbordar pels nombrosos avisos dels veïns. Ahir però, Gas Natural va qualificar la situació d'"acotada i sota control", i va anunciar que havia desplegat 44 tècnics per atendre les noves emergències i resoldre les existents. Fonts de la companyia van afegir que aquests operaris van realitzar tant visites als domicilis com neteja dels filtres de les calderes per permetre el restabliment del subministrament. Cap al vespre van assegurar que la gran majoria d'incidències ja s'havien resolt, i només en quedaven 60, que estaven sent ateses pels operaris.

Gas Natural va informar en tot moment de la situació, i va atribuir l'avaria a "una anomalia molt estranya i fortuïta que es va produir per l'acumulació casual de partícules arrossegades pel gas dintre de les conduccions de la ciutat, a causa de l'excepcional augment de consum vinculat a l'onada de fred que pateix Catalunya. Ahir, el consum de gas a tot Catalunya va augmentar un 27% en relació amb el consum enregistrat abans de la baixada de temperatures".

Segons expliquen, "és normal que a les canonades hi puguin quedar partícules tot i que en construir-les es netegen". En aquest sentit, van recordar que Gas Natural dóna serveis a 36.000 usuaris a Girona ciutat, dels quals 200 van patir l'avaria.

Demanen explicacions

L'avaria va arribar quan la gent més necessitava l'escalfor de les calderes. Això va provocar l'enuig dels usuaris, que a través de les xarxes socials es plantegen la creació d'una plataforma ciutadana amb l'objectiu que l'Ajuntament de Girona pressioni la companyia perquè doni explicacions i reclami possibles compensacions.

De fet, el consistori va estar en contacte amb Gas Natural al llarg d'ahir i va anunciar que faria el seguiment de les reclamacions a través de l'Oficina d'Informació al Consumidor (OMIC).

A banda d'això, uns 2060 veïns dels barris del Carme, Vila-roja i Font de la Pólvora van estar unes hores sense llum, fins que a mitja tarda es va poder recuperar l'electricitat.