La ciutat de Palma està vivint una de les nevades més importants de la seva història, ja que la d'ahir possiblement sigui la "segona més important" des de la que va tenir lloc l'any 1956, va explicar el director del centre meteorològic de les Balears, Agustí Jansà.

La d'ahir serà una de les jornades més recordades a Palma per la nevada que hi va caure a conseqüència de l'onada de fred siberiana, un dia que va estar marcat per talls de trànsit a les carreteres de Mallorca. Al vespre, van aconseguir circular tant els tres vehicles que van començar el dissabte atrapats a la Comuna de Bunyola (Mallorca) com els 15 que ho estaven en el cim del Montetoro (Menorca).

Agustí Jansà va assenyalar que altres anys, com el 1985 o el 2005, també es van registrar nevades a l'illa, però no van ser tan importants per a la capital balear com la d'aquests dies. El meteoròleg va remarcar que aquesta "intensa" nevada, que manté l'illa en alerta taronja, ha suposat que a la Serra de Tramuntana i al sud de Mallorca hi hagi zones amb fins a 30 centímetres de neu, i que a Palma de Mallorca n'hi hagi d'entre 3 i 7 centímetres. En aquesta capital balear, la nevada va començar a caure la nit de divendres a dissabte amb "diversos episodis" de neu, que es van reprendre durant la matinada encara que "amb alguna interrupció".

Emblanquinades inusuals

D'altra banda, l'onada de fred polar que persisteix des de fa 8 dies segueix causant estralls a l'Europa de l'Est, on ja s'han produït prop de 250 morts -la major part a Ucraïna, Polònia i Romania-, i ahir va arribar al Magreb, amb nevades inusuals en països com Algèria.

Encara que la fred s'està notant amb especial intensitat en tot el centre i est europeu, el major nombre de víctimes se segueix registrant a Ucraïna, on entre divendres i dissabte van morir 21 persones, fet que eleva la xifra de morts a 122.

Les autoritats han habilitat uns 3.000 espais amb calefacció perquè els ciutadans pu-guin protegir-se del fred.

A pesar de les noves víctimes, les temperatures extremes han remès una mica les últimes hores i dels gairebé -30 graus de divendres, les mínimes van pujar ahir uns quatre graus i les màximes es van situar entorn dels -15.

A Rússia, on es van comptabilitzar 64 morts a conseqüència de la fred al llarg de tot gener, el ministeri de Sanitat ha advertit que encara no s'han pogut fer verificacions en algunes regions del país, per la qual cosa la xifra podria elevar-se.

També a Polònia s'han tornat a registrar noves víctimes mortals, 8 durant la nit de divendres a dissabte, fet que eleva a 45 els morts per congelació o hipotèrmia, la majoria sense sostres.