"Estic convençut que ara ja som majoria!". Paraules de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant l'acte que es va celebrar ahir al migdia a l'Auditori de la ciutat per fer una crida a la independència de Catalunya. Més de 1.600 persones van assistir a la cita reivindicativa, en què es va recordar que Catalunya "regala" actualment 512 euros a l'Estat espanyol cada segon. Ciutadans de diferents municipis de les comarques gironines van emplenar l'Auditori, en una jornada que també va comptar amb la presència de representants dels principals partits polítics catalans.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va organitzar ahir un acte de promoció a Girona. L'Auditori es va quedar petit per acollir les 1.600 persones que donen suport a aquesta entitat, que lluita amb la pretensió d'intentar assolir la independència de Catalunya. Així, l'Assemblea Nacional és un organisme que té l'objectiu de mobilitzar el fenomen de l'independentisme i donar-li visibilitat arreu del territori català. Actualment, l'ANC ja disposa de 42 assembles constituïdes a diferents municipis de les comarques gironines i n'hi ha 12 més que estan en procés de construcció. Els organitzadors van explicar ahir que totes aquestes assemblees territorials serveixen per "créixer horitzontalment" i "poder arribar per tot el país" perquè estan formades per la societat civil de cada municipi. A Catalunya hi ha 170 assembles territorials.

Més d'un milió cada hora

L'acte de presentació d'ahir a l'Auditori de Girona va començar a les 12 del migdia, amb l'encesa d'un marcador que cada segon sumava la xifra de 512 euros. "Aquests són els diners de l'espoli fiscal que regalem a Espanya", van explicar Txe Arana i Sergi Font, que eren els presentadors de la jornada. En la mateixa línia, també es va remarcar que al cap d'un any, "Catalunya ha donat a l'Estat espa?nyol un total de 16.000 milions d'euros". La xifra final va provocar els xiuxiuejos del públic assistent.

El primer parlament va ser de l'alcalde de la ciutat de Girona, Carles Puigdemont, que va assegurar que "Girona té vocació de capital nacional". També va explicar que "hem de dir clar que la independència no és un camí particular. És un dret de pas per a tota la gent que hi vulgui circular!". Puigdemont es va aventurar afirmant que "estic convençut que ara ja som majoria" fent referència al nombre total de persones independentistes que ja hi ha a Catalunya. L'alcalde de Girona va concloure assegurant que "la independència de Catalunya ha de tenir credibilitat".

El següent torn de paraula va ser per a l'alcalde del municipi ?d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, que va recordar l'experiència de la seva població quan es va convertir en el primer poble que va fer una consulta no vinculant sobre la independència de Catalunya. En aquest sentit, Ximenis va afirmar que "a partir de llavors, vam començar a actuar i vam passar de les paraules a l'acció". Per acabar, Ximenis va recordar que un total de 554 municipis catalans ja han fet la consulta sobre la independència, "amb la participació de gairebé un milió d'habitants".

Moment històric

Salvador Sunyer, exalcalde de Salt, va explicar que, a part de la quantitat de diners de l'espoli fiscal, l'Estat espanyol "també ens ha robat la història". Així, Sunyer va recordar "la vergonya" de la carretera N-II i va plantejar el nombre de llocs de treball "que es podrien crear", amb tots els diners que "cada any Catalunya dóna a Espanya". Al final del seu discurs, Sunyer va acabar dient que "jo no sé si ho veuré, però compteu amb mi" per la independència de Catalunya.

Finalment, una de les integrants de l'ANC, Núria Jàvega, va afirmar que "un 49% o un 50% de gent que es declara independentista no és suficient". Per això, Jàvega va fer una crida a "un consens més ampli possible" per "aconseguir complicitats i suports en l'àmbit nacional". Segons Núria Jàvega, la pretensió de l'ANC és "poder tenir un líder que aglutini les masses".

Durant l'hora i tres quarts que va durar l'acte, es van escoltar diverses cançons patriòtiques que van interpretar el grup Port-Bo i també una coral per a l'ocasió dirigida per Pau Castanyer. Txe Arana va recitar un poema de Salvador Espriu i els diferents discursos van fer referència a citacionss d'altres figures il·lustres, com Miquel Martí i Pol. L'actor Quim Masferrer també va participar en l'assemblea, fent una baixada literal dels seus pantalons. El cant dels Segadors va posar el punt i final, un cop va haver parlat Josep Maria Terricabras, rebut amb forts aplaudiments per la seva reaparició pública. Un cop acabat l'acte, el marcador de l'espoli fiscal ja superava els tres milions d'euros.