Uns 1.100 alumnes del Gironès hauran de pagar part del transport escolar. Són els alumnes que fan servir l'autobús per fer viatges dins el mateix municipi, uns desplaçaments considerats no obligatoris. El conseller comarcal, Sergi Baulida, va explicar que, de fet, aquest copagament ja havia de començar el curs 2011-2012 però van decidir no aplicar-lo fins al curs següent. El Govern fixa un preu d'entre 1,5 i 4 euros per trajecte. Baulida va detallar que volen implicar ajuntaments perquè aquest import sigui menor i, com a màxim, els pares paguin uns 20 ? al mes pel transport. A principis de març es reuniran amb la comunitat educativa i ajuntaments de la comarca per trobar una solució definitiva.

Per la seva banda, el Consell comarcal del Pla de l'Estany també s'està plantejant fer pagar per al transport escolar no obligatori, igual que el Gironès, però en aquest cas amb unes tarifes que s'estudien situar entre els 1,5 i els 2 euros diaris. La mesura del Pla de l'Estany no inclou Banyoles, ja que la ciutat gestiona directament el servei; en canvi, la restricció sí que afectaria els municipis de Cornellà del Terri, Porqueres, Fontcoberta, Sant Esteve de Guialbes i Esponellà. Ahir, aquest últim ajuntament va expressar públicament el seu rebuig al copagament previst per al curs vinent, per als usuaris del transport escolar no obligatori, perquè "considera injusta la llei estatal que estableix la gratuïtat als usuaris de transport de municipis que no tenen escola, mentre els usuaris del propi municipi, moltes vegades, amb distància superior al centre escolar, quedin exclosos". Esponellà s'ha adreçat a la consellera d'Ensenyament i als grups parlamentaris per fer "les gestions oportunes per trobar una solució i aconseguir un repartiment més just".

Al Gironès, dimecres es va aprovar treure a concurs el transport escolar de la comarca per als pròxims deu anys per un import de 29 milions. En aquesta comarca hi ha 55 rutes de transport escolar, 44 d'obligatòries per a les quals treuen la concessió directament per als 10 anys i 11 de voluntàries que s'aniran renovant cada quatre anys. El cost mensual és de 2,5 milions.

Tots els alumnes de la comarca que han d'agafar l'autocar per anar d'un municipi a l'altre o per fer alguna ruta obligatòria tenen el transport escolar gratuït. Però a partir d'aquest mateix curs, els alumnes que fan servir el transport escolar per desplaçar-se dins un mateix municipi hauran de pagar. Sergi Baulida va explicar que aquest copagament ja havia d'entrar en vigor el curs 2011-12 però que el Gironès va decidir no aplicar-lo fins al curs següent.

Intentant rebaixar el preu

El preu pel viatge, segons les taxes que fixa la Generalitat, és d'un mínim d'1,5 euros i un màxim de 4 per trajecte. Tot i això, Baulida va explicar que la seva intenció és que el cost per viatge sigui d'1 euro i, per tant, que les famílies paguin uns 20 euros la mes per cada fill. Per aconseguir-ho, volen implicar tant la comunitat educativa com els ajuntaments i el mateix consell comarcal perquè hi posin part dels diners i així el càrrec per a les famílies dels alumnes sigui mínim.