Ventura Pons estrena avui nova pel·lícula. Es tracta de Any de gràcia, una comèdia amb Rosa Maria Sardà, Oriol Pla, Santi Millán i Amparo Moreno. Un nou film de l'autor d'Ocaña, retrato intermitente, La rossa del bar, Amor idiotaMil cretins, entre altres

Si aquest 2012 és un any de gràcia, com seran els de desgràcia?

Ehhh, doncs els anteriors, no? Hòstia, quines preguntes, no sé què contestar. (Pensa). Any de desgràcia ho serà per als que no vagin a veure la pel·lícula.

Anar a riure al cinema és l'única alegria que ens queda?

Almenys he volgut donar un missatge positiu a la gent, que tiri endavant. Potser el simple fet de tirar endavant acabarà essent revolucionari.

El film retrata la relació entre una dona gran i un jove. Sense sexe, espero...

I tant (riu). De relacions n'hi ha de moltes menes. El protagonista ja busca el sexe per una altra banda. Val a dir que amb una companya de facultat que no li fa gaire cas...

Si qui compartís el pis fos un home gran i una noia joveneta, la relació seria diferent?

Mmm, segurament sí, seria diferent. Totes les relacions són diferents. En el cas del film, més que ser una senyora i un xicot, allò important és que a ella se li està acabant la vida i al noi la vida se li està obrint. Una arrossega molta amargor, i l'altre arrossega esperança.

És superficial tractar aquesta pel·lícula només com a comèdia?

És una comèdia, però en el fons és un gran drama. És el drama de tot el que està passant en aquests moments. Sobretot aquesta desesperança que pateix la gent jove. Això que els passa als joves és un autèntic escàndol.

No pateixi, amb una mica de sort podran anar a treballar a Eurovegas.

Hòstia, quina desgràcia. Si allò a què hem d'aspirar és que els nostres joves vagin a fer crupiers o de cambrers, malament rai. Jo no ho vull. Jo vull un país on la gent es pugui formar i tirar endavant, que en surtin investigadors i metges. I això Eurovegas no ens ho portarà.

Potser quan va rodar Mil cretins es va quedar curt?

I tant (riu). En Pi de la Serra ja cantava que si els fills de puta volessin no veuriem mai el sol. Si volessin tots els cretins, tampoc no el veuríem.

Amor idiota és una redundància?

Depèn del tipus de relació. Però és evident que l'amor és un dels motors de la nostra vida, i per ell fem sovint absolutes bestieses. I tot, per aquesta necessitat de l'altre que tots tenim.

Les rosses són avui als bars perquè els bancs les han fet fora de casa?

De rosses aran'hi ha tot arreu. A més dels bars, n'hi ha a les carreteres. A Girona en sabeu molt d'això, no? Això no es veu a cap altre país del món. Bé, també hi ha rosses treballant a hospitals, és clar.

Rodarà un film mut i en blanc i negre, ara que està de moda?

No m'agrada seguir modes. Sempre he sigut independent i lliure, que és com millor van les coses. L'únic que podem vendre és la nostra diferència.