L'hospital Trueta tindrà una via per rebre diners adicionals si aconsegueix, al llarg de 2012, reduir la despesa farmacèutica i mantenir o incrementar l'activitat quirúrgica. El Departament de Salut, a través de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha decidit atorgar un 6% de pressupost extra als 127 milions que ja ha destinat al centre sanitari per aquest exercici sempre que gasti menys en farmàcia i faci més operacions que l'any passat (o, com a mínim, les mateixes). La mesura va ser comunicada als treballadors, que també van saber que la retallada del 10% de la despesa que es va fer ara fa un any s'ha complert en la seva totalitat.

Concretament, l'hospital va confirmar que la partida pressupostària per aquest 2012 seria de 126.828.382 euros, és a dir unes xifres similars a les de l'any passat quan el Govern va demanar al Trueta que retallés 13 milions del seu pressupost. D'aquesta manera, el centre sanitari compta amb un pressupost retallat (de 140 a 127 milions), tot i que al llarg del 2012 els treballadors van aconseguir mantenir els objectius de dèficit marcats per Salut. La contenció de la despesa que va fer el centre li ha suposat tancar els comptes assolint fins i tot un estalvi més gran del demanat, superant en un 0,02% el total de diners que s'havien de retallar.

Reduir les llistes d'espera?

La novetat aquest any és que a banda del pressupost convencional, l'ICS aportarà el 6% més si el Trueta (i els altres centres públics de Catalunya) arriba als objectius citats anteriorment. Aquests diners s'anirien atorgant a terminis (un 1% cada dos mesos) i en funció de l'estalvi de fàrmacs i les operacions quirúrgiques que es facin.

La junta de personal del Trueta considera que el fet de fer més activitat quirúrgica pot respondre a una mesura per aturar l'increment de les llistes d'espera, sensiblement més llargues ara que fa un any.

Una pregunta que es fan ara molts treballadors és com aconseguiran fer més operacions amb un pressupost inferior que abans i els quiròfans tancats. Encara no s'ha iniciat aquest procés, però una hipòtesi pot ser que se'n tornin a obrir uns quants i compensar la despesa que això suposa amb el tancament temporal d'algun altre servei que sigui menys urgent.

La presidenta de la junta de personal del centre, M. Àngels Rodríguez (CCOO), va remarcar l'"esforç grandíssim" que havien fet tots els professionals del Trueta per aconseguir complir amb la retallada del 10%, i va afegir que aquest ha acabat repercutint en la seva feina i també inevitablement en l'usuari.