Les eleccions d'Astúries van deixar com a triomfador al PSOE, que va aconseguir 16 escons a la Junta General del Principat -lluny de la majoria necessària xifrada amb 23 diputats-, però el panorama polític va quedar molt poc definit després que Foro obtingués 13 parlamentaris i el Partit Popular 10. Per la seva banda, IU va aconseguir 5 parlamentaris i UPyD 1.

Per circumscripcions, dels 34 diputats que es reparteixen a la central, el PSOE en va obtenir 12, el Foro 9, el PP 7, IU 5 i UPyD 1 parlamentari, mentre que els 6 diputats de la circumscripció occidental es van dividir entre el PSOE (2), PP (2) i Foro (2). Els 5 de la oriental, per la seva banda, es van repartir entre el PSOE (2), Foro (2) i PP (1).

El secretari general de la FSA-PSOE i candidat socialista a la Presidència del Principat d'Astúries, Javier Fernández, va assegurar que la seva formació dirà i parlarà amb totes les forces polítiques de l'arc parlamentari per aconseguir un govern estable. "Estem disposats a assumir la responsabilitat de governar Astúries", va afirmar.

Somrient i acompanyat per membres del partit i simpatitzants, Fernández va comparèixer entre aplaudiments per agrair la "confiança" que la majoria dels asturians han dipositat en el projecte socialista, alhora que va associar el descens de la participació a la "desafecció" provocada per la situació política dels últims mesos. En aquest sentit, va afirmar que des del PSOE treballaran per canviar la percepció que la ciutadania té dels polítics. "Hem guanyat i som aquí per canviar aquesta percepció", va remarcar.

Sobre la possibilitat de pacte entre FAC i PP per sumar majoria a la Junta i formar govern -immediatament després de saber-se els resultats els populars ja van indicar la seva disposició de parlar amb Foro- , Javier Fernández va dir que el PSOE és la "força política guanyadora" i que "els altres sabran el que faran". "Nosaltres convocarem a tothom i parlarem amb tots", va apuntar esperant arribar a acords en un "temps raonable" que, segons va subratllar, hauria de ser "poc temps".

Importància dels acords

Per la seva banda, el president del Principat d'Astúries i candidat a la reelecció per Foro, Francisco Álvarez-Cascos, va dir després de conèixer l'escenari que s'ha configurat a Astúries en les últimes eleccions autonòmiques que seran "imprescindibles" els "pactes", les "renúncies parcials" el "diàleg" i "el respecte" per formalitzar un Govern a Astúries.

Segons Cascos, per part de Foro "no quedarà" l'obstinació de dialogar amb tots aquells que estiguin disposats a aportar i acceptar "lleialment" idees i esforços per dur a Astúries al camí del creixement, l'ocupació, el progrés i el benestar.

En una intervenció a l'hotel de campanya de Foro, a Oviedo, i acompanyat pels seus, Cascos va dir que els asturians tenen des d'aquest 25 de març una representació parlamentària "renovada" que ha de servir per treure a Astúries de la "decadència" i que "afermarà les institucions de Govern". A més, va insistir que les eleccions eren necessàries per superar la situació de "bloqueig" que existia. Cascos va agrair als votants la seva participació, tot i no celebrar simultàniament unes eleccions municipals.

Des de la banda popular, la candidata del PP a la Presidència del Principat, Mercedes Fernández, va reconèixer que els resultats electorals "no han estat bons" per a la seva formació, i va reiterar la seva "disposició al diàleg".

Mercedes Fernández, que va comparèixer a l'Auditori Príncipe Felipe d'Oviedo va valorar, però, que la seva formació manté el nombre d'escons obtinguts en les autonòmiques del passat mes de maig. "Potser no tots poden dir això", va afegir.

Fernández va assenyalar que es posarà a treballar de forma immediata per buscar una solució per als asturians. "Per al PP no són resultats satisfactoris, però ens posarem a treballar sota la disposició de buscar l'interès general", es va comprometre.

Sense noves eleccions

L'Estatut d'Autonomia del Principat impedeix al president de la comunitat convocar unes noves eleccions autonòmiques en un termini inferior a un any respecte a la data d'uns comicis anticipats com els que ahir es van celebrar a Astúries. Així, l'Estatut preveu que el president tampoc pot acordar la dissolució de la Cambra durant el primer període de sessions de la legislatura ni quan resti menys d'un any per finalitzar ni quan s'estigui tramitant una moció de censura. A més, en cap cas es contempla que es pugui dissoldre la Cambra quan s'hagi convocat un procés electoral estatal.