El president del PP-A, Javier Arenas, va aconseguir, al quart intent, guanyar per primera vegada a Andalusia unes eleccions autonòmiques, una victòria que no obstant això resulta insuficient per governar en solitari i deixa oberta la porta per a un pacte PSOE-IU que permetria la continuïtat dels socialistes en el poder després de 30 anys. Els "populars" van aconseguir superar el seu sostre electoral en uns comicis autonòmics arribant al 40,61 per cent dels vots i 50 escons, tres més que a les eleccions celebrades fa quatre anys, en les quals la formació que lidera Arenas ja va aconse?guir els seus millors resultats fins aleshores.

No obstant això, supera per només un punt els socialistes, davant dels 8,5 de marge que va aconseguir el PP en les generals del 20N, i es queda a cinc diputats de la majoria absoluta a causa de l'espectacular avanç experimentat per IULV-CA, que duplica els seus representants fins aconseguir els 12 escons. De fet, els populars han estat la força més votada en cinc províncies, però només han guanyat escons per Cadis, Huelva i Sevilla.

Finalment el retrocés del PSOE-A ha estat molt menor del que vaticinaven les enquestes i els triomfs del PP-A en les darreres eleccions municipals i generals, encara que la derrota suposa el pitjor resultat de la història en unes eleccions autonòmiques, després d'una legislatura marcada per la sortida del poder de Manuel Chaves i amb especial protagonisme de l'escàndol dels ERO irregulars en el seu tram final.

Els socialistes han perdut parlamentaris en cinc circumscripcions: un a Almeria, a favor d'IU; dos a Cadis, a favor de PP i IU; un a Còrdova, a favor d'IU; un a Huelva, a favor del PP; dos a Jaén, un a favor d'IU i un altre per població; i dos a Sevilla, un a favor del PP i un altre a favor d'IU. A més del seu tradicional feu de Sevilla, el PSOE-A també s'ha mantingut com a força més votada a Huelva i Jaén.

Per part seva, IULV-CA irromp de la mà de Diego Valderas com a força decisiva en el nou Parlament andalús en duplicar la seva xifra de diputats, arribant als 12 escons, tots obtinguts gràcies del retrocés del PSOE, amb el qual podria establir un pacte de govern com els que ja va mantenir en ajuntaments com Sevilla, Còrdova o Jaén.

Alegria per a Rubalcaba

Així, menys de dos mesos després d'arribar a la Secretaria General del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba ha pogut assaborir el primer "triomf" de la seva era, ja que, contra la major part dels pronòstics, els socialistes podrien seguir governant a Andalusia.

En aquest sentit, el candidat del PSOE a la Junta, José Antonio Griñán, es va comprometre a posar tota la voluntat i l'esforç a aconseguir que Andalusia tingui un govern "estable" durant els propers quatre anys. En una compareixença multitudinària amb la presència de part del seu govern, de l'Executiva del PSOE i desenes de militants, Griñán va afirmar que "no era optimisme, ho he vingut dient i ha quedat clar que hem donat la volta a les enquestes". La vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va considerar que els resultats en els comicis són "la millor prova" que des de les eleccions generals del 20N s'ha produït un canvi de tendència electoral a favor dels socialistes.

Per part seva, Arenas va mostrar la seva satisfacció perquè el seu partit hagi guanyat les eleccions andaluses i va prometre "diàleg" per garantir "l'estabilitat i la governabilitat" de la comunitat andalusa. "Fins aquí hem arribat. Hem guanyat les eleccions. Serem el partit del diàleg. És el moment en què Andalusia exigeix més diàleg i aquí estarem des del principi fins al final per garantir l'estabilitat i la governabilitat d'Andalusia", va afirmar el candidat del PP.

Finalment Valderas va assegurar que amb el resultat electoral aconseguit s'obre "un nou temps polític" i que la seva coalició "no defraudarà" després d'haver doblat el nombre de diputats al parlament andalús. "Hem aconseguit derrotar el bipartidisme", va afegir elc candidat.