Si la qüestió són les duplicitats el catedràtic de la UdG, Xavier Arbós, es pregunta per què aquestes s'han de retallar a costa de les comunitats autònomes i no a costa del Govern central.

Seria constitucional que l'Estat recuperés les competències en matèria d'Educació, Sanitat i Justícia com demana la presidenta de la comunitat de Madrid?

Això no és una pura decisió política ja que requereix una reforma dels estatuts si es tracta de competències que les comunitats autònomes tenen assumides en els seus estatuts.

El retorn de les competències seria doncs decisió exclusiva de cada Comunitat Autònoma?

És clar. Es poden buscar vies més cooperatives per realitzar acords que permetin estalviar despesa sanitària però el que suggereix la senyora Aguirre és més complicat del que dóna a entendre. S'han de canviar els estatuts si el que es vol és que competències que pertanyen a les comunitats autònomes pels seus estatuts d'autonomia passin a ser competències de l'Estat.

Es podria crear un Estat autonòmic asimètric si algunes comunitats optessin per secundar la proposta d'Aguirre?

En principi l'Estat autonòmic ja té alguns elements d'asimetria. És a dir, no necessàriament totes les comunitats autònomes tenen les mateixes competències. Per posar un exemple, arran de la sentència de l'Estatut d'autonomia de Catalunya resulta que hi ha algunes comunitats autònomes com Andalusia o les Illes Balears que tenen en els seus estatuts competències que són exactament iguals que aquelles declarades inconstitucionals per a Catalunya. És evident que tenim un Estat autonòmic asimètric. Aquest cas és el més punyent i estrambòtic però des de l'inici ha estat així perquè les comunitats autònomes, en principi formalment, tenen les competències que volen tenir, dins aquelles a les quals poden optar. El menú competencial és un menú a la carta que es fa cada comunitat autònoma entre aquelles que pot tenir. El que sí hi ha darrere de tot això és una extraordinària manca de simetria en l'ambició autonòmica d'uns territoris i altres. Crec que el gest de la senyora Aguirre, aquesta declaració tan simplista i posant el nom d'Espanya per endavant, és un missatge adreçat a aquell sector del PP més durament centralitzador.

Aguirre comenta que el retorn d'aquestes competències comportaria un estalvi a l'Estat. Seria així?

Aquí hi ha una mena d'hipocresia. Per què no suprimim ministeris i comencem a parlar de quan ens estalviaríem? Si resulta que hi ha duplicitats per què necessàriament aquestes duplicitats s'han d'eliminar a costa de les comunitats autònomes, per què ningú planteja la supressió d'un ministeri? No n'hi ha prou de dir si hi ha duplicitat suprimim les competències autonòmiques. Potser hi ha duplicitat perquè l'Estat manté competències que no hauria de mantenir.

L'Estat de les autonomies es crea per integrar els partits nacionalistes catalans i bascos com diu ?Aguirre?

És una visió una mica reductiva. No s'ha d'oblidar que l'Estat de les autonomies que coneixem és el resultat d'un fenomen que ningú havia previst, que és l'ambició autonòmica d'Andalusia quan a l'any 1981 es manifesta favorablement a tenir una autonomia del màxim nivell. Val a dir que no es van complir el cent per cent dels requisits previstos a la Constitució, i es va fer una mena de solució de dubtosa correcció jurídica per donar per vàlid els resultats quan no podien ser-ho perquè una província no havia assolit la majoria exigidia.