Poc ambient a primera hora d'ahir a la tarda al centre cívic de Bellcaire. "La gent està treballant, però, abans, a l'hora de dinar, es veia l'eufòria de la gent per una bona notícia com aquesta. A Bellcaire sempre hem tingut gent de molt nivell, autèntics artistes, però amb Bandera de Catalunya i ara amb Tito Vilanova entrenant el Barça el poble agafa una dimensió internacional". L'Ajuntament de Bellcaire està ubicat, de manera provisional per unes obres, al costat del centre cívic i ahir el seu alcalde, David Font, comentava amb els veïns, aquella hora la majoria jubilats, l'inesperat èxit d'una "molt bona persona que sempre ha mantingut una relació constant amb el poble on segueixen vivint els seus pares". Font ja havia parlat personalment amb els pares del nou tècnic blaugrana, Maria Rosa Bayo i Joaquim Vilanova (exalcalde de Bellcaire entre el 1990 i el 2003), i havia enviat una missatge de felicitació a un Tito ?-al poble tothom també el coneix per aquest nom- que acaparava totes les converses i els records d'un municipi de 660 habitants que, abans de la inesperada jornada d'ahir, era conegut per la representació teatral Bandera de Catalunya per Setmana Santa. "Li guardarem un paper per a la representació de l'any vinent", feien broma ahir els veterans veïns d'un Tito Vilanova que, com bé recordava Francisca Calderó, sempre ha tingut el futbol al cap. "Vivíem de costat i recordo que als estius, ben tard del vespre, quan ell tornava amb els seu pares de tancar la botiga, el primer que senties era com rebotava la pilota contra la porta metàl·lica o les parets. Sempre jugant a futbol i el seu pare renyant-lo perquè no plegava". Tito Vilanova fa molts anys que no xuta pilotes pels carres de Bellcaire, però hi va sovint per veure la família i, als estius, passa alguns dies en un pis que té a l'Escala a tocar la botiga dels seus pares.

No hi ha cap veí que no conegui bé la família del nou entrenador del Barça: "ara mateix acabo de felicitar els pares", diu l'Eva, que és de la mateixa edat de Tito Vilanova, i que com tots els altres, és molt conscient que els progenitors del tècnic ahir tampoc varen fer cap excepció i, tot i tenir edat per estar jubilats, varen seguir al peu del canó en les seves botigues de l'Escala i l'Estarit. "Ho farà molt bé, que ningú en tingui cap dubte", s'afegeix un altre veí abans que l'alcalde hi torni a posar cullerada enumerant les virtuts que portaran Tito Vilanova a triomfar a la banqueta del Camp Nou: "Treball, constància, honradesa i capacitat professional...". A Bellcaire està clar que Tito Vilanova "juga a casa". En un poble eminentment barcelonista, "tot i que algú hi ha del Madrid o de l'Espanyol", que ja té motiu de pes per fer una expedició al proper Gamper per veure l'estrena d'un nou entrenador a qui tots coneixen des que va començar a xutar una pilota i del qual estan convençuts que triomfarà. Però no només per la seva sapiència en el món del futbol. "És una gran persona, molt constant en el treball i sempre molt correcte. És l'antítesi de Mourinho, el Barça no s'ha equivocat amb ell".

Ahir al matí, el pare i la mare de Tito Vilanova treballaven en un dels seus dos cellers. Com cada dia, des de fa molts anys, varen anar a treballar mentre molts clients els preguntaven pel futur de Guardiola i pel que passaria al Camp Nou. Ho sabessin o no, ni Joaquim Vilanova ni Maria Rosa Bayo varen badar boca sobre el salt que faria el petit dels seus dos fills poques hores després. "Nosaltres només sabem el que surt en els diaris", van contestar a algun curiós abans que el migdia la notícia propagada des del Camp Nou va provocar que rebessin les primeres trucades de felicitació. L'alegria de veure el fill arribant a la banqueta del millor equip del món, com a primer entrenador, no va canviar la rutina dels pares de Tito Vilanova, que varen refusar anar a Bellcaire fins al vespre, quan haguessin acabat les seves obligacions a les seves dues botigues. Joaquim Vilanova va ser alcalde de Bellcaire a la dècada dels anys noranta i, especialment en la seva època al Figueres, solia seguir de prop la carrera futbolística del seu fill que al pas dels anys l'ha acabat portant a un dels reptes més apassionants del futbol mundial després de cinc anys fent d'ajudant de Pep Guardiola.