Escriptor, DEA en Comunicació i Humanitats, i conferenciant d'èxit, Joan Elias participa demà a Tribuna de Girona (19.30 h, Espai Caixa) amb la xerrada "Tan sols té cervell qui el necessita. Pensar diferent"

Hi ha molt de cervell que si no existís no es perdria gran cosa?

El 80% dels cervells no existeixen. O com si no existissin.

Vostè pensa diferent?

Ho intento. El secret per tenir cervell és esforçar-se a pensar diferent.

Abans els que pensaven diferent els cremaven o els tancaven.

I avui en dia s'utilitzen altres tècniques: se'ls arracona socialment. L'antiga foguera és avui la foguera del menysteniment.

M'agrada la seva citació "A la vida s'han de tenir pocs principis i molts finals"

He, he, és que la paraula "principi" és polisèmica. No cal tenir gaires idees però sí tenir-les clares. I després, recorda que pots tenir moltes vides.

Em penso que hi ha qui es pren al peu de la lletra no tenir principis...

Ja ho faig expressament perquè es descartin els que no tenen cervell (riu).

És abastable la felicitat?

Ara per ara el cervell humà no està preparat per suportar la incertesa i ser feliç. I la incertesa sempre hi és.

És pitjor un tonto o un malvat?

Un tonto! El malvat es manifesta.

Ens governen tontos o malvats?

Em penso que una combinació de les dues coses, que és molt pitjor.

Els polítics han agafat literalment aquesta altra citació seva: "En educació primer s'ha d'enderrocar i després construir".

Si enderroquessin, encara. El problema és que no enderroquen, sinó que fan reformes horteres. O sigui,canvien una mica la pintura però ho deixen tot igual. S'hauria ?d'enderrocar tot l'edifici de l'educació i construir una cosa més adient al dia d'avui.

Què és la cultura?

El conjunt de manies que practica uncol·lectiu. Les manies són sagrades. Ens diuen que som éssers socials però en el fons som éssers culturals.

I una empresa?

El veritable valor d'una empresa ja no és el seu capital humà, sinó els humans que hi aporten capital. Sense clients, una empresa no va enlloc. A més, els treballadors d'avui no són com els d'abans.

Són millors o pitjors?

Diferents. Jo no crec que hi hagi una pèrdua de valors. Simplement s'han perdut els valors que teníem i n'han vingut uns altres. Ara resulta que els valors que tenim no serveixen per a l'actual context. Doncs bé, canviem el context, no pas els valors.

Culer reconegut com és, pot definir en una frase l'actual situació del Barça?

El Com s'ha convertit gairebé en més important que el Què. Guardiola ha aconseguit que tot i perdre -quedant-se sense Què- la gent el feliciti pel Com. El Barça s'ha convertit en valuós gràcies a ser virtuós.

Ha trobat ja la dona amb sabates que li agradin?

He, he. Realment crec que les sabates expliquen molt bé el caràcter de la dona. Si li agraden les seves sabates, li agradarà ella.

Mal lloc la platja per conèixer-les, doncs.

Allà s'ha de fixar en el biquini (riu).