La tercera edició del Fòrum Impulsa potenciarà la força de la col·laboració i la cooperació. El Fòrum, l'aparador anual de l'emprenedoria que organitza la Fundació Príncep de Girona, es farà el 29 de juny a l'Auditori-Palau de Congressos del Parc de la Devesa, vol esdevenir "el lloc i el moment on els joves perden la por a empendre", segons vaindicar ahir el president del comitè organitzador del Fòrum, Josep Lagares. Enguany l'esdeveniment comptarà amb divuit ponents de renom, molts de quals de categoria internacional i aplegarà uns 1.200 assistents (uns 200 més que l'any passat), dels quals la meitat seran menors de 35 anys. L'obertura anirà a càrrec de l'astronauta Michael López-Alegría i la cloenda la farà l'escriptora de les exitoses aventures de Geronimo Stilton, Elisabetta Dami.

La presència dels Prínceps d'Asturies i Girona serà molt activa, com en les altres dues edicions. Felip de Borbó encetarà la jornada a l'Auditori amb un discurs de benvinguda. A continuació, serà el torn dels divuit ponents i de les tres actuacions musicals.

Les ponències es dividiran en quatre apartats: educar, il·lusionar, emprendre i transformar. Aquest any s'hi incorporarà de forma transversal en cada bloc, el concepte de col·laboració. Amb un format innovador s'alternaran ponències d'experts mundials, converses entre sèniors i júniors, projectes de joves que estan "transformant el món" i diverses actuacions, algunes d'aquestes dissenyades especialment pel fòrum. Enguany, a la jornada tindrà importància el denominat concepte "CO", les primeres lletres del terme "col·laboració".

El discurs d'obertura anirà a càrrec de l'astronauta Michael López-Alegría. El títol de la conferència serà "El futur és CO: Junts farem realitat els somnis". L'excomandant de l'Estació Espacial Internacional ha participat en quatre missions espacials i que encara té tres rècords: el vol espacial més llarg, el nombre d'activitats extra vehiculars i el de més temps acumulat durant aquestes activitats.

La jornada la tancarà amb l'entrega dels Premis Impulsa i amb la conferència d'Elisabetta Dami sobre: "El món és CO: Imaginar que tot és possible". Dami ha revolucionat la literatura infantil amb els viatges del ratolí Geronimo Stilton. L'escriptora farà per primera vegada una intervenció en públic per explicar els valors de la seva Companyia de la Fantasia.

La resta de ponents conformen un ampli ventall d'experts, joves amb projectes innovadors exitosos, actuacions i vídeos. Alguns de gironins, altres de catalans i de la resta de l'Estat, i també representants d'arreu del món (Índia, Itàlia, Canadà, Estats Units, Finlàndia, Holanda i França).

Entre els noms hi ha Kiran Bir Sethi, fundadora de Design for Change, el primer moviment internacional de canvi liderat pels nens; David Risher, creador de Worldreader, una iniciativa que vol desbloquejar el potencial de milions de nens de països en vies de desenvolupament a través de llibres digitals i que ha estat vicepresident mundial de Vendes Minoristes a Amazon.com i executiu de Microsoft Corporation; Lotta Marjatta Hassi, impulsora del projecte co-society, que consisteix en una xarxa que aplega les millores empreses de diferents països per combinar-ne els coneixements i generar investigació; i Pedro Alonso, un investigador que s'ha encarregat de desenvolupar una vacuna contra la malaria que podria estar disponible el 2014.

La representació gironina anirà a càrrec de la banyolina Ester Bertran, periodista, clown i membre de la colla castellera dels Marrecs de Salt. Va fer el vídeo "ho portem dins", on un pilar de quatre que puja per les escales de la catedral cedeix al darrer esglaó, però els membres de la colla s'aixequen de nou per assolir el final.

Durant la presentació, feta ahir al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, Lagares va indicar que en el Fòrum "es connecten, integren i aglutinen diferents iniciatives per fomentar la iniciativa emprenedora".

En aquest edició, segons va ressaltar el president del comitè organitzador es "vol seguir construint la generació Impulsa que, tot i les dificultats del moment actual, vol canviar el món".

Tal com va assenyalar Lagares, el fòrum 2012 es basarà en la col·laboració, així com els conceptes de coordinació, cooperació, contribució o connexió, entre altres. El president del comitè organitzador va insistir: "Impulsa 2012 vol fer un pas més i construir aquesta generació a partir de la col·laboració, una actitud social imprescindible dels joves i de la societat en el seu conjunt per impulsar el progrés i resoldre la complexitat creixent del món". Va continuar exemplificant aquest concepte que, al seu parer serà, durant els propers anys el catalitzador més important de transformació social: "col·laboració entre disciplines, entre empreses, entre grups de recerca, entre sectors i entre talent emergent i talent establert".

El pressupost de la jornada serà de 375.000 euros (l'any passat van ser 490.000 euros). És la despesa que el patronat de la Fundació ha aprovat destinar al Fòrum. La jornada va néixer el 2010 per descobrir les condicions educatives, tecnològiques, ecònòmiques, polítiques i socials que s'han de donar per convertir milers de joves inquiets en creadors de progrés a través d'iniciatives en tots els camps.