La retallada dels 2.500 milions d'euros del pressupost de la Junta de 2012 aprovada ahir pel Govern andalús per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,5 % suposarà una reducció dels sous dels funcionaris i alts càrrecs i una pujada d'impostos per pal·liar la reducció d'ingressos. El dràstic ajust, el més gran de l'autonomia, es recull en el Pla Econòmic Financer de Reequilibri (2012-2014) aprovat pel Consell de Govern de la Junta, que l'enviarà immediatament al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i representa el 12 % del pressupost andalús de 2012, que puja a 32.020 milions d'euros.

La consellera d'Hisenda i Administració Pública, Carmen Martínez Aguayo, va justificarel Pla en la idea que Andalusia tindrà una minoració d'ingressos de 3.500 milions dels pressupostos estatals i per política "anticíclica" del Govern central. Per això, es planteja la posada en marxa de mesures que possibilitin augmentar els ingressos 1.000 milions i reduir la despesa en 2.500 milions, ha assenyalat.

El Govern andalús situa els principis del Pla a preservar el sistema educatiu públic, així que no augmentarà la ràtio d'alumnes per aula; a no contribuir a la destrucció d'ocupació i a demanar un esforç "temporal i solidari" al conjunt d'empleats públics, proveïdors, sindicats i organitzacions empresarials.

En el capítol de despeses, la Junta portarà a terme una reducció d'alts càrrecs i delegats (sis per província) com a conseqüència de la reducció de conselleries, així com la suspensió de l'equiparació retributiva dels alts càrrecs andalusos amb el seu homòlegs a l'Estat, fet que comportarà una reducció del 5 % en les retribucions del president de la Junta, consellers, viceconsellers i personal assimilat. En aplicació de la normativa estatal, s'augmentarà de manera "flexible" la jornada laboral a 37,5 hores dels empleats públics, als quals es disminuirà les hores extraordinàries.