La Fira i Festa de l'Allioli, organitzada per l'Associació de Veïns i Amics de Creixell reuneix, des de 1992, centenars de persones que acudeixen al nucli de Borrasà, per gaudir i difondre el procés d'elaboració d'aquesta salsa tradicional i celebrar, com ja és costum, el Concurs Internacional de l'Allioli que atorga premis a les salses més originals o a les més surrealistes.

Ahir, com cada any, unes 500 persones procedents de Figueres, Palafrugell, Barcelona, i fins i tot d'alguns punts de França, van celebrar de nou el que ja és la festa més popular de la localitat, presidida enguany pel reconegut cuiner Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, a qui es va atorgar el premi Mà de Morter d'Or.

En aquesta edició, l'ambient no era només festiu i l'allioli no era únicament protagonista per seves propietats culinàries, sinó també, per la polèmica que s'ha generat entorn a la proposta dels organitzadors de la Fira de Creixell de "nacionalitzar-lo" a través del Parlament, com a producte català.

La proposta no es nova. Ja fa 3 anys que l'Associació de Veïns i Amics de Creixell, presidida per Jordi Palmada, va decidir engegar aquesta iniciativa per reivindicar l'elaboració tradicional catalana de l'allioli, en concret el que es fa només amb "all i oli, i una mica de sal i llimona". No va ser però, fins aquesta setmana passada, quan la proposta es va plasmar en un manisfest per recollir signatures de suport. I és en aquet punt, quan es va començar a parlar i molt de l'allioli a bona part de Catalunya i del País Valencià. Aquest divendres passat, l'empresa de València Choví, que ven a l'any onze milions d'unitats d'allioli, contestava en el diari Levante a la proposta dels empordanesos, afirmant que "l'allioli és de tot el Mediterrani" i que "és coneix a tot Espanya gràcies a nosaltres". També l'escriptor Quim Monzó, hi va ficar cullerada, en qualificar la iniciativa dels de Creixell de "beneiteria popular".

Precisament, Jordi Palmada, es va referir a aquest i altres articles, com a iniciadors de la polèmica generada. "Algun escriptor o algun columnista d'algun diari important, va inicar aquesta polèmica, perquè nosaltres ja fa tres anys que fem aquesta reivindicació", afirmava Palmada.

El president de l'Associació, destacava també ahir, en relació amb l'allau de crítiques arribades des de València, que no neguen i respecten que "al País Valencià o a la part sud de frança també tenen el seu allioli, i que cadascú pugui reivindicar la seva manera d'elaborar-lo i el seu costum". I afegia que "nosaltres no diem que la salsa sigui pròpia, el que diem es que es una salsa del nostre país". També va destacar que per a ells la polèmica era positiva perquè es fa difusió de l'allioli.

Ambient festiu a la Fira

La indignació era notable entre els assistents a la Fira, que comentaven entre ells les crítiques rebudes i defensaven la que consideren una "recepta única a Catalunya". L'ambient, tot i així, va ser festiu entre els participants, que van poder gaudir com cada any, de la seva festa tradicional. De bon matí, i després del pregó del prestigiós cuiner Joan Roca, els 15 concursants adults i els 10 nens que participaven en el concurs internacional de l'allioli, van presentar els seus productes, que van ser degustats i premiats.

El primer premi per la qualitat va ser per a Joan Viñas, el segon, per a Oriol Guàrdia i el tercer, per a Maria Viñas. El premi a l'originalitat va ser concedit a Rosa Camacho i el més surrealista, a Juli Peréz. En la categoria més curiosa del concurs, es va premiar també la quantitat, premi que va ser atorgat a Rafael Gillot, de l'Escala, que va elaborar 7 quilos i 911 grams d'allioli. En la categoria infantil, el primer premi va ser per a Maria Vallejos i el segon, per a Andreu Vergès.

Després del concurs, es va presentar el "pa de la tramuntana" amb allioli i es va celebrar un dinar popular. A la tarda, es va tancar la festa amb una ballada de sardanes amb la Cobla Cervianenca.