L'ambigüitat de les respostes del Govern contrasta amb la claredat de les peticions que havien fet el degà de la Facultat de Medicina, Ramon Brugada o l'anterior gerent territorial de l'ICS, Rafael Gracia, que reclameven que no se separés la docència de l'assistència. Aquesta és la tesi que també ha mantingut la diputada del PSC i exconsellera de Salut, Marina Geli

El passat agost, Ramon Brugada va lamentar que de moment Facultat i hospital estiguin separades, ja que l'edifici educatiu es troba ara mateix al carrer Emili Grahit, al centre de Girona. "La facultat i l'hospital han d'anar lligats, això és bàsic. Nosaltres ara teniem uns terrenys a Sarrià i ara no sabem què fer-ne". En aquell mateix moment Brugada, va assegurar que entenia la situació econòmica i la falta de diners, però no comprenia com un hospital de referència com el Trueta no hagués tingut les inversions necessàries.

L'exgerent de l'ICS, Rafael Gracia, ja advertia l'octubre del 2010 que "s'hauria de tirar endavant, ja que segregar el projecte de docència, recerca i assistència per canviar la ubicació de l'hospital ara és impossible. Ja hi va haver un moment per a això". En la seva opinió "fer el nou Trueta en un altre lloc és separar docència d'assistència, i això és impossible". j.B.M. girona

La Generalitat sembra més dubtes sobre el projecte sanitari, docent i de recerca que es vol dissenyar a l'entorn del futur hospital Josep Trueta. La conselleria de Salut no garanteix que el Campus de Salut, amb la nova Facultat de Medicina i el Centre de Recerca Biomèdica, es puguin construir a l'entorn del futur centre sanitari. En una ambigua resposta parlamentària al PSC, el conseller de Salut, Boi Ruiz, considera que "no és imprescindile" que el centre de recreca estigui al costat de l'Hospital. Boi Ruiz també considera que encara que és partidari que el campus de Salut es faci a prop del centre sanitari "un canvi d'ubicació del nou Trueta no condiciona el futur de de la Facultat de Medicina". A més, la Generalitat tampoc es planteja començar les obres abans del 2014. Per la seva part, la conselleria de Salut també concreta que per a l'any 2013 no té previst "iniciar les obres del nou centre de recerca Institut d'Investigació Biomèdica de Girona perquè a hores d'ara no se'n ha concretat la via de finançament".

Els parlamentaris socialistes Marina Geli i Josep M. Sabaté van demanar a la Generalitat que aclarís el nou emplaçament del Trueta, si s'havien fet alguns estudis per buscar el lloc, quin era el model del Campus de Salut i que s'expliqués per escrit la construcció de les facultats de Medicina Infermeria i Salut a Girona. En el Parlament han respost tant el conseller de Salut, Boi Ruiz, com el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas- Colell.

Els dos representants de la Generalitat plantegen directament que les disponibilitats pressupostàries deixen en l'aire el calendari per desenvolupar el projecte del Trueta i tot el que es desenvoluparà al seu voltant.

En la resposta, el conseller de Salut defensa "que la vinculació del nou hospital Josep trueta amb el recinte de la facultat de medicina de la UdG és un punt favorable, ja que permetria la constitució d'un parc sanitari docent i de recerca". A partir d'aquest punt, Boi Ruiz planteja una sèrie d'afegits que matisen fins al punt dels dubtes evidents la seva predisposició. "Es tracta d'una proposta que a hores d'ara no s'ha acabat de concretar, per tant considerant que la proximitat d'ambdues estructures és un valor afegit, un canvi d'ubicació del nou Trueta no condiciona el futur de la Facultat de Medicina".

Sense obra per a la recerca

En referència a l'edifici de recerca, "no és imprescindible que estigui en el mateix recinte". Tanmateix considera que més enllà de la seva ubicació "cal continuar les accions que s'estan duent a terme actualment per obtenir finançament". Però, a continuació, afirma que "per a l'any 2013 no hi ha previsió d'iniciar les obres", precisament perquè no disposa de diners.

Precisament sobre el finançament per construir el Campus de Salut, la reposta del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, tampoc aclareix gaire el futur. Mas-Colell assegura que "en aquests moments la Generalitat no disposa de recursos suficients per impulsar la construcció de les Facultats de Medicina i Infermeria en el Campus Trueta-Girona-Sarrià de forma immediata". A més afegeix que "no serà planificar els recursos necessaris per a la construcció de de les noves facultats al campus de Sarrià de Ter fins a disposar d'un nou programa d'inversions universitàries", que no estaria fins al 2014

Pel que fa a l'emplaçament del nou Hospital Trueta, Boi Ruiz remarca que s'"ha impulsat la constitució d'una comissió formada per representants del CatSalut, L'Institut Català de Salut, l'Ajuntament de Girona i la Delegació del Govern, que decidira com ha de ser el nou Josep Trueta per donar resposta a les necessitats assistencials i també per estudiar la idoneïtat de l'actual emplaçament o, si s'escau, buscar-ne un altre". Boi Ruiz, però, descarta que hi hagi cap estudi encarregat "ni directament ni mitjançant l'Ajuntament de Salt o el de Girona".