Urbizu és el cantant de Berri Txarrak, segurament la banda més internacional del País Basc. Berri Txarrak està finalitzant la primera part d'una gira que els ha dut -esgotant entrades- a Barcelona, Madrid, Londres... i Vidreres, on toca el 9 de juny al festival H-titud

Berri Txarrac significa "Males notícies". Van ser vostès premonitoris?

Realment és un nom que no ha passat de moda.

És que n'hi ha de bones?

Costa, costa. Però portar divuit anys amb un grup i que encara la gent ompli els concerts ja és prou bona notícia. Una altra cosa és el que surt cada dia als noticiaris...

De què serveix el rock en aquests moments?

D'entrada és una manera de desfogar-se. I després també pot ser un mur de contenció de tot això que ens tiren a sobre. Aquest ha sigut sempre el valor del rock.

Si en un concert li xiulen una cançó demanarà fer fora a tothom i continuar-lo a porta tancada?

(Riallada) No ho sé. Tenim els polítics que ens mereixem.

No em falti al respecte!

He, he, em sap greu. Però és que a l'hora de la veritat, una de dos: o la gent no hi és o se l'enganya fàcilment. Tornant al que em preguntava, la gent paga, no? Doncs que faci el que vulgi. Ja sabien que la gent xiularia, però van posar una cortina de fum per tapar problemes molt més importants.

Ha calculat, dels diners que guanya en un concert, quin percentatge servirà per rescatar Bankia?

(Riu) Com no en facin prou amb els 23.000 milions que els donen... Si cal podem fer una col·lecta entre tots, però se m'acudeixen millors destinacions per als diners. És increïble. No m'hauria imaginat mai que pogués existir l'expressió "salvar un banc".

Deu ser que també tenim els economistes que ens mereixem?

És clar, perquè economia i política mai han sigut coses gaire diferents.

La secretària d'Urdangarin diu que tenir un compte a Suïssa no és res dolent. Vostè n'hi té?

No, jo només tinc un compte i és a Lekunberri. Home, si els diners són teus guanyats honradament, és igual on els guardis, però en el cas d'Urdangarin... hi ha coses molt sospitoses.

Ser basc i cantar en basc li ha portat problemes en concerts a Espanya?

Hem sigut censurats. Molesta que un grup d'Euskadi surti del gueto, com n'hi dic jo. Si ens quedem a casa no passa res, però si sortim del gueto, no agrada, hem suportat suspensions de concerts, manifestacions d'extrema dreta... de tot. Però ja ho diuen: "ladrean, luego cabalgamos". Al final, encara ens fan publicitat.

Per ser bascos se'ls miren amb lupa les lletres?

Ja ni se les miren (riu).

Cap on van Catalunya i Euskadi, si és que van allà mateix?

No ho sé, perquè veig els polítics que hi ha i em poso les mans al cap. Suposo que al final cadascú decidirà el que vulgui i s'haurà de respectar.