Les reaccions al rescat de fins a 100.000 milions d'euros per a la banca no es van fer esperar. El principal partit de l'oposició, el PSOE, va assegurar que l'ajuda europea a la banca espanyola era un "rescat" que suposava una "mala notícia per a Espanya" i va demanar que comparegui al Congrés el president del Govern, Mariano Rajoy. A Catalunya, Artur Mas va considerar que s'ha arribat a la solució "menys traumàtica" i va parlar de "préstec" i no de "regal".

Segons va informar el PSOE en un comunicat, el cap de l'Executiu es va posar en contacte amb el secretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, per traslladar-li els resultats de la teleconferència mantinguda per l'Eurogrup, en la qual va participar el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Reunió socialista avui

Avui es reuniran a la seu de Ferraz la direcció i l'equip econòmic del PSOE per analitzar a fons la decisió adoptada pels socis de la moneda única i la petició d'ajuda espanyola. La direcció socialista va recordar que el PSOE "sempre ha treballat per evitar el rescat, tant quan estava al Govern, com ara a l'oposició, donant suport a l'Executiu de Rajoy a Europa". Va recordar, a més, les paraules de Rubalcaba que va advertir que el rescat a la banca no havia de recaure sobre els ciutadans, que ja estaven pagant la crisi, i va exigir que tots els diners públics destinats a la banca tornin a "les arques públiques".

Des del mateix partit socialista, l'eurodiputat Antonio Masip va considerar que el rescat suposa una total deslegitimació per al Govern del PP, que "no pot se?guir malgrat el resultat de les urnes" perquè ha enganyat els espanyols.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va mostrar confiat que l'ajuda que la UE destinarà a recapitalitzar el sistema financer espanyol, que considera "la via menys traumàtica", ajudarà a reactivar l'economia, però va assenyalar que "no és un regal, sinó un préstec", que caldrà tornar. En una declaració institucional realitzada al Palau de la Generalitat, Mas va apuntar que la petició d'ajuda econòmica "es podia haver fet abans", ja que l'economia espanyola i, com a conseqüència, la catalana, pateixen les conseqüències dels "desequilibris" que afecten el sistema financer. "Si els problemes no s'encaren amb valentia i coratge, al final emergeixen i les conseqüències acaben sent pitjors per a tots".

Artur Mas va agrair els "100.000 milions d'euros" que l'Eurogrup ha anunciat que injectarà al FROB, però va recordar que es tracta d'un préstec que s'haurà de retornar. El president de la Generalitat es va mostrar satisfet que finalment no s'hagi optat per un "rescat de l'economia espanyola", que hauria posat unes condicions "duríssimes" sobre les pensions i sobre els sous dels funcionaris públics, entre d'altres.

Una altra opinió destacada va ser la de la Directora Gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, qui va expressar la seva "profunda satisfacció" per l'anunci de l'Eurogrup d'abonar la recapitalització bancària a Espanya, que "resulta crucial" perquè tingui èxit.

Lagarde va recordar que "crear un mecanisme de suport creïble per recapitalitzar els segments més vulnerables del sistema bancari va ser una de les principals recomanacions del Programa d'Evaluación del Sector Financiero de l'FMI que va avaluar recentment Espanya".

Satisfacció continguda al PP

Per part del partit que governa, dirigents del PP mostraven ahir una alegria i satisfacció contingudes, considerant que s'ha realitzat un treball "molt ben fet i molt ben desenvolupat", a més de puntualitzar que no es tracta d'un rescat sinó d'un préstec europeu.

El portaveu d'ICV-EUiA a Madrid, Joan Coscubiela, va lamentar que el "rescat" l'hagin d'acabar pagant tots els ciutadans, apuntant que el préstec europeu anirà destinat al FROB i, per tant, "l'Estat respondrà amb els Pressupostos Generals".

D'altra banda, col·lectius reu?nits ahir a Madrid han convocat una mobilització per al proper dia 16 en rebuig al rescat d'Espanya a la UE.