Brussel·les acaba de "rescatar" els bancs espanyols, uns milions que es plasmaran en el dia a dia dels ciutadans. Però, com es notarà? Si tenia estalvis, li tocaran? Si demana un crèdit, tindrà noves condicions? Heus aquí algunes claus per entendre-ho.

Ciutadans

?L'ajuda europea comportarà que l'Estat hagi de pagar els seus interessos i això farà pujar el dèficit. Això afectarà el ciutadà amb més retallades i augments d'impostos. Cal recordar que una de les propostes de Brussel·les era la pujada de l'IVA, entre d'altres.

Estalvis

?Si té els diners en un banc pot prendre's un petit respir. I és que l'ajuda europea el que provocarà és que la banca espanyola sigui de les més capitalitzades del món i, per tant, se li reforçarà la posició de manera que s'asse?guren els dipòsits del client, amb 100.000 euros per cada dipòsit.

Crèdits

?Tenir les entitats solvents és l'objectiu del rescat, segons diu l'Executiu de Rajoy i amb això, fer que torni a circular el crèdit. Amb aquest préstec d'Europa, l'Estat preveu que les entitats tornin a concendir crèdit i es millori el finançament no només de les empreses sinó també el de les famílies.

Bancs i accionistes

?Una de les condicions que pot imposar Europa a partir d'ara als bancs i caixes afectats és que l'accionista obtingui menys rendibilitat. A banda, els bancs veuran com se'ls fa reduir els sous dels càrrecs i també com hauran de fer reestructuracions internes, que poden passar per tancaments d'oficines.