Harold Bacon Brokamp és alcalde de Bluefields (Nicaragua), una població que des de fa justament vint-i-cinc anys es troba agermanada amb Girona. El batlle de Bluefields fa aquests dies una setmana de vacances arreu de Catalunya. Aprofitant la seva estada, Harold Bacon Brokamp va visitar ahir Girona.

Quins punts en comú hi ha entre Girona i Bluefields?

Amb la visita a Girona, m'estic adonant que els gironins se senten molt orgullosos de la seva ciutat. Igual com ens passa als habitants de Bluefields, que també estem molt satisfets de les nostres arrels. A part, les dues poblacions som multiètniques i pluriculturals. Això ens aporta una autoestima molt alta i un recolzament compartit.

A més a més, a Bluefields també teniu la tradició de pintar els habitatges de colors vistosos...

Nosaltres utilitzem els colors tropicals, típics del Carib, a l'hora de pintar els edificis. Però no només a les cases dels habitants de Bluefields, com és el cas de Girona, sinó que fins i tot les esglésies són de colors vistosos. I una de les altres característiques que compartim amb Girona, és el fet que Bluefields també és bilingüe. Encara que en el nostre cas, hi ha fins a sis llengües diferents, tot i que principalment es parlen i s'utilitzen el castellà i l'anglès.

Aquest any 2012 es compleix el vint-i-cinquè aniversari d'agermanament entre Girona i Bluefields. Quina valoració en fa d'aquests anys?

Hi va haver una època en què rebíem moltes ajudes, que van permetre construir un centre d'assistència psicosocial i infraestrucutres, alguna de les quals finançada exclusivament per l'Ajuntament de Girona.

Vostè ara ha estat a Girona. Ja ha invitat a l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, a visitar Bluefields?

Sí, tinc una invitació especialment preparada per a ell i també vull brindar, amb l'alcalde de Girona, aquests anys d'agermanament. Espero que en els propers tres anys que li queden de mandat, tingui temps de fer-nos com a mínim una visita.

Els gironins vénen freqüentment a Bluefields?

Sí. A part, de tant en tant, hi ha algunes brigades de cooperació provinents de Girona que ens visiten.

Per què la seva ciutat s'anomena Bluefields que, traduït al català, seria "camps blaus"?

El motiu és que Bluefields, és una badia situada al Carib. I, fa uns segles, era un lloc habitual de tràfic de pirates. Hi havia un pirata holandès, anomenat Bluefield, que es comenta que va fundar el poblat. D'aquí ve l'origen del nom de la nostra ciutat.

Quines són les properes accions previstes de l'agermanament?

El primer de tot, és assegurar la continuïtat de l'agermanament. Després, les qüestions a abordar properament passen, sobretot, en l'àmbit educatiu. Volem establir vincles més forts i que els gironins puguin arribar a fer pràctiques mèdiques a la nostra ciutat. A part, cal reforçar l'alfabetització i potenciar les llengues minoritàires que hi ha a Bluefields.